lsmith
6.11.2006, 13:04:54
Witam.
Ostatnio wgrałem sobie nowego mysql'a. I po wgraniu wygląda na to że się zmieniło hasło roota. Podejrzewam, że jest gdzieś jakiś plik z ustawieniami, bo stało się to właśnie po nadpisaniu na serwerze Krasnala katalogu 'mysql'. Gdzie tego szukać? Czy może jest jakiś inny sposób na zmianę hasła roota do mysql ?
dr_bonzo
6.11.2006, 13:06:31
Sprawdz w dokumentacji mysqla jakie jest haslo roota, chyba 'root' lub nawet puste. Zaloguj sie i je zmien.
kszychu
6.11.2006, 13:08:20
Standardowo w mysqlu konto root jest bez hasła, więc mogło się zdażyć, że po nadpisaniu właśnie takie ustawienia są teraz u Ciebie.
Jedynym sposobem jaki znam na odzyskanie hasła roota w mysqlu jest wykasowanie tabeli users z bazy mysql (albo nawet całej bazy) i uruchomienie skryptu tworzącego tęże bazę.
Tom:-)
6.05.2007, 18:06:14
Na pewno w złym dziale pisze ale może. Jak mogę się dowiedzieć jakie ma hasło użytkownik znajdujący się w mojej bazie danych? Pokazuje się ciąg nie znanych liter i cyfr a nie hasło a chciałbym wiedzieć jakie ma? Czy jest to możliwe??
Cytat(dr_bonzo @ 6.11.2006, 14:06:31 )

Sprawdz w dokumentacji mysqla jakie jest haslo roota, chyba 'root' lub nawet puste. Zaloguj sie i je zmien.
A da się zmienić z root na inną nazwę urzytkownika??
dr_bonzo
6.05.2007, 18:50:56
Nie da sie poznac hasla, mozesz jedynie je zmienic.
Da sie zmienic nazwe uzytkownika, to uprawnienia decyduja co mozesz zrobic z baza.
Tom:-)
6.05.2007, 20:11:54
Na pewno się da ale nie wiem jak można. Przecież jak się bierze przypomnienie hasła to znaki są rozkodowywane i hasło wraca z powrotem np maile do użytkownika:-)
Cytat(kszychu @ 6.11.2006, 13:08:20 )

Jedynym sposobem jaki znam na odzyskanie hasła roota w mysqlu jest wykasowanie tabeli users z bazy mysql (albo nawet całej bazy) i uruchomienie skryptu tworzącego tęże bazę.
Boskie. Ja wolałbym uruchomić serwer mysql z opcją: --skip-grant-tables, ale ja to truskawki cukrem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.