Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/html] jak zapisać przy użyciu php zawartość pola textarea/input?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Waleń
  1. <p align="center">Twój nick:<br>
  2. <input type="text" name="nick" size="27"></p>
  3. <p align="center">Treść:<br>
  4. <textarea rows="5" name="tresc" cols="27"></textarea></p>
  5. <p align="center"><input type="button" value="Wyślij" name="wyslij"></p>
  6. </form>

tak jak w temacie.
jak zapisać dane(wpisane przez urzytkownika) z pól:nick i tresc klikając na buton "Wyślij)
chodzi mi dokładnie o coś takiego żeby z nick było zapisywane (<b>Nick: Jakiś nick</b>)
a z tresc (Jakaś treść)
czyli żeby wszystko po zapisaniu wyglądało tak:

1. <p align="center">************
  2. <p><b>Nick: Jakiś nick</b></p><br>
  3. <p>jakaś treść2</p><br>
  4. <p>jakaś treść3</p><br>
  5. <p>jakaś treść4</p><br>
  6. <p>jakaś treść5</p><br>
  7. <p>jakaś treść~</p><br>

a potem po ponownym wpisaniu żeby nadpisywał następny podobny blok i następny i następny...
MaestroS
  1. <?php
  2. <form action="pokaz.php" method="POST">
  3. <p>
  4. Twój nick:<br>
  5. <input type="text" name="username">
  6. </p>
  7. <p>
  8. Tresc posta:<br>
  9. <textarea name="tresc" rows="10" cols="10">
  10. </textarea>
  11. </p>
  12. <p>
  13. <input type="submit" value="Wyslij">
  14. </p>
  15. </form>
  16. ?>

pokaz.php
  1. <?
  2. $username = $_POST['username'];
  3. $tresc = $_POST['tresc'];
  4. echo "Autor posta: " . $username . "<br>";
  5. echo 'Tresc posta:<br>' . $tresc . '<br><a href="index.html">Wroc</a> do strony poprzedniej.';
  6. ?>

O to chodzilo?
Czy zapis do pliku ew. bazy danych?
Waleń
o to tylko mi mówi że
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/d/a/r/dark-walen/www/komentator/index.php on line 1

(w indexie)
skowron-line
Cytat(MaestroS @ 10.11.2006, 21:01:20 ) *
  1. <?php
  2. <form action="pokaz.php" method="POST">
  3. <p>
  4. Twój nick:<br>
  5. <input type="text" name="username">
  6. </p>
  7. <p>
  8. Tresc posta:<br>
  9. <textarea name="tresc" rows="10" cols="10">
  10. </textarea>
  11. </p>
  12. <p>
  13. <input type="submit" value="Wyslij">
  14. </p>
  15. </form>
  16. ?>

admin ty widzisz i nie grzmisz

to wszystko ma sie wyswietlic wiec powinno byc w echo' ... ';
Neojawor
@Waleń - nie dam ci gotowca, ale małą podpowiedź:
jeśli w php chcesz coś wyświetlić, to urzywasz funkcji "echo". Inaczej mówiąc urzywasz tej funkcji, jeśli chcesz, żeby przeglądarka internetowa zobaczyła to co napiszesz w php. Z tego wynika, że jeśli chcesz w znacznikach php umieścić kod html (widoczny dla przeglądarki), to robisz tak:
  1. <?php
  2. echo "<p title=\"tytuł akapitu\">ala ma kota</p><br>";
  3. ?>

Jest to równoznaczne z napisaniem w thml-u:
  1. <p title="tytuł akapitu">ala ma kota</p><br>

pamiętaj tylko, że cudzysłów musisz poprzedzić znakiem \, żeby wyświetlało go jako tekst, a nie traktowało jako koniec tekstu w echo.

Teraz to co napisałem odnieś do twojego skryptu - cały formularz musisz wsadzić w echo, albo odpuścić sobie znaczniki php, bo przy tworzeniu tego formularza są one całkowicie zbędne, niepotrzebne i nie na miejscu
Waleń
dzięki wielkie zaraz pójde do szkoły to na info (mam beznadziejną nauczycielke rolleyes.gif ktoś chce ją zastąpić haha.gif ona ledwo się łapie html'u ) to sobie poprawie haha.gif

ok skończyłem i zapraszam >>>TU<<<

witam mam pytanko jak
  1. <form method="post" action="coś.php">
  2. <p><input type="checkbox" name="C1" value="ON"><input type="text" name="T1" size="20"></p>
  3. <p><input type="checkbox" name="C2" value="ON"><input type="text" name="T2" size="20"></p>
  4. <p><input type="checkbox" name="C3" value="ON"><input type="text" name="T3" size="20"></p>
  5. <p><input type="checkbox" name="C4" value="ON"><input type="text" name="T4" size="20"></p>
  6. <p><input type="checkbox" name="C5" value="ON"><input type="text" name="T5" size="20"></p>
  7. <p><input type="submit" value="wyślij" name="B1"></p>
  8. </form>

wysłać zawartość tylko tych pól "input" przy których został zaznaczony "checkbox" questionmark.gif?
Sedziwoj
A nie łatwiej by było jakiś kurs sobie przeczytać? Długo nie zajmie a odpowiedzi się znajdą.
Podstawy się pozna i potem rozmowa od razu przyjemniejsza biggrin.gif
  1. <?php
  2. for ($i=1; $i<=5;$i++) {
  3. if (isset($_POST["C$i"])) {
  4. echo "".$_POST["T$i"].'<br />';
  5. }
  6. ?>
Waleń
mugłbyś troche to opisać bo niebardzo załapałem

a co do kursów to czasem poprostu nie łapie się w tych dziwnościach kture ich auterzy wymyślają chyba że masz na myśli jakiś kąkretny i porządny kurs
Sedziwoj
  1. <?php
  2. for ($i=1; $i<=5;$i++) {
  3. if (isset($_POST["C$i"])) {
  4. echo "".$_POST["T$i"].'<br />';
  5. }
  6. ?>

w skrypcie wartości pól formularza są dostępne pod $_POST['nazwa pola'], a że u Ciebie to C1,C2,..,C5 to zamiast wypisać pięć warunków zrobiłem pętle która wstawia C1 itd.
Jeśli checkbox jest nie zaznaczony to nie wysyła zmienne, dlatego spr. isset($_POST['C1']) mógł bym potem spr. czy $_POST['C1']='ON' ale po co, bo już wiemy że jest zaznaczony, tak więc jak jest zaznaczony to wyświetlamy odpowiednie pole text echo $_POST['T1'] i koniec zabawy biggrin.gif

A co do kursu, to ja osobiście zaczynałem od jakiejś tam książki, ale ogólnie chodzi o to abyś zrozumiał postawy, zobaczyć parę przykładowych formularzy itp. czy użycia pętli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.