Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy warto AJAX
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
thomas2411
Witam

Chciałbym się zapytać Was jakie środowisko programistyczne mogli byście mi polecić.
Na pracę mgr mam zamiar stworzyć aplikację klient-serwer do zarządzania projektami w studiu graficznym. Aplikację chciałbym zrobić tak, aby oprócz podstawowych opcji, użytkowniik miał możliwość łatwej rozbudowy programu o różne dodatkowe opcje (typu odp pola input itp)
Znam php na poziomie średniozaawansowanym. Czy polecacie mi AJAX? Czy długo zajęłoby mi obeznanie tego jezyka progr? (zakładając, że głupi nie jestem biggrin.gif ) Czy jednak warto pozostać w tym języku, który już dość dobrze poznałem?

Tomek
dyktek
najpierw ajax a żeby było łatwo to może advancedajax no i żeby Ci troche namieszać to proponuję klopoty_z_advajax
winksmiley.jpg
zdzichu
yyy aplikacja klient-serwer w php? jak już to php-gtk, które afaik jest dośc ubogie w stosunku do innych "okienkowych" języków programowania
php programmer
Cytat
Czy polecacie mi AJAX? Czy długo zajęłoby mi obeznanie tego jezyka progr?

yyyy... języka programowania?
Ajax nie jest językiem programowania, a raczej technologią używaną przez php,
wiec nie musisz się uczyć nowegojęzyka, wystarczy użyć Ajax,
ja używałem Simple Ajax
revyag
Ajax to nie technologia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX
php programmer
To jescze zalezy jak zdefiniujesz słowo technologia,
w potocznym znaczeniu przez słowo technologia rozumiem
sposób i użyte narzędzia do wyprodukowania czegoś,

tak czy inaczej Ajax nie jest językiem programowania,
batman
Cytat
Ajax nie jest językiem programowania, a raczej technologią używaną przez php,

Ajax nie jest technologią (sposobem komunikacji z serwerem) używaną przez php. Z ajaxa można korzystać również w Javie oraz .NET. Możliwe, że w innych językach też.

Wracając do tematu. Ajax daje ogromne możliwości, jednak musisz się zastanowić, czy chcesz się w to bawić. Jeśli tak, to obowiązkowo musisz znać JavaScript.

edit
Nie będę nabijał postów, więc napiszę to w tym poście.

Cytat
To że Ajax jest wykorzystywany również przez Jave i .Net
wcale nie zaprzecza stwierdzeniu, że Ajax jest technologią używaną przez php

Tylko sprostowałem informację. Nie należy wprowadzać użytkowników w błąd. Zwłaszcza, jeśli jeszcze czegoś nie znają.
php programmer
Cytat
Ajax nie jest technologią (sposobem komunikacji z serwerem) używaną przez php. Z ajaxa można korzystać również w Javie oraz .NET. Możliwe, że w innych językach też.

To że Ajax jest wykorzystywany również przez Jave i .Net
wcale nie zaprzecza stwierdzeniu, że Ajax jest technologią używaną przez php
dr_bonzo
Oj kurde, AJAX to taki plyn do czyszcenia podlog i wszystkiego innego. Kolega thomas2411 poczyta sobie o AJAXie to bedzie wiedzial co to.
ShaXbee
A może aplikacja w XUL'u (czyli interfejs użytkownika zdefiniowany w XML, można używać HTML / SVG, do tego dostępny JS (AJAX również) - aplikacje w XUL'u są oparte na Gecko - np. Chatzilla).

Serwer php mógłby wtedy zwracać dane w JSON (czyli Array -> JSON) lub XML'u.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.