Cytat(SHiP @ 27.12.2006, 00:53:04 )

Jeśli w umowie nie ma zadnych informacji to Jas bedzie w obu przypadkach autorem(...)
Przecież w umowie nikt nie może zarządać zbycia się praw autorskich. Więc zawsze będzie autorem..:/

(...) jednak w przypadku stałej pracy nie bedzie mogl tego kodu odsprzedać ponieważ włascicielem jest firma(to tak jak z obrazem, sprzedajesz i juz nie mozesz z niego kozystac, jeśli chcesz mozesz narysować podobny od nowa), w przypadku zlecenia, to jest na zasadzie odsprzedania licencji do dożywotniego uzytkowania.
Czyli osoba któa od nas kupuje nie może sprzedawać dalej.. Dobre

Tak więc w obu przypadkach można zostawić podpis artysty.
Na upartego mozesz w pracy korzystać ze swoich domowych bibliotek na swojej wlasnej licencji, wtedy firma nie przejmuje prawa wlasnosci kodu który nie powstal w nich w firmie.
Tylko jak udowodnić, że to są moje biblioteki? Z innymi językami nie ma problemów ale jeśli chodzi o skrypty to ktoś może nam zarzucić, że dany skrypt został napisany w godzinach pracy, a teraz pracownik podpisał się że to jego własność i rząda dodatkowej opłaty. Nie jeseśmy w stanie tego udowodnić.
Mam jeszcze pytanie: jak taka przykładowa licencja mogłaby wyglądać? Znacie jakieś źródełko, gdzie mógłbym znaleźć przykład umowy sprzedania jakiegoś oprogramowania?
Postanowiłem odświeżyć temat. Mój kolega w pracy pisał aplikację (m.in. tworzenie oprogramowania to jeden z zakresów naszych obowiązków) i firma zapłaciła mu za zrzeczenie się praw autorskich.. Wszystko było konsultowane z prawnikiem. I w tym momencie się już pogubiłem.
Bo w zakresie obowiązków mamy napisane jasno, że mamy tworzyć aplikacje dla firmy. Czyli taka firma jest właścicielem programu i kodu źródłowego? (kod źródłowy też im się należy?)
1. Skoro jest właścicielem to po jakiego wała zapłacili za zrzeczenie się praw autorskich? Co im to dało?
2. Jeśli firma jest właścicielem kodu a my mamy prawa autorskie do pisanych przez nas programów to możemy je sprzedawać innym firmom? Np przerobimy delikatnie interfejs?