Dostałem od firmy w której rejstrowałem domenę takie polecenie:
"Proszę skonfigurować Pański serwer DNS dla tej domeny, następnie podać na adresy DNS i domenę przekierujemy właśnie na nie."
Może ktoś podpowiedzieć - jak to zrobić.
Musisz dodać tą domenę do swoich DNS-ów
blep
11.12.2006, 23:58:20
Tak tylko pytanie jest - jak to zrobic.
wipo
12.12.2006, 07:01:34
Schemat postępowania:
1. Dowiedz się jakiego masz DNS-a
2. Zapytaj wójka Google co wie na ten temat
3. Poszukaj dokumentacji dosterczonej wraz z programem.
4. Swoje przemyślenia i próby wrzuć na forum, może wtedy ktoś Ci pomoże
To co teraz napisałeś to nic nie oznacza moge Ci tylko powiedzieć jak sprawdzić czy server obsługuje domenę.
W konsoli wpisujesz
#nslookup
potem wpisujesz
>server ip_serwera_do_ktorego_dodajesz_wpisy
a potem
>domena (coś ala wp.pl)
o patrzysz na wyniki
To jest całkiem prosta sprawa.
Tylko odpowiedz mi na 1 pytanie :
Czy domena która wykupiłeś i zarejestowałeś ma byc hostowana u ciebie ( zakładam ze tak inaczej nie ma to sensu)
Jeżeli tak to to co musisz zrobić to stać sie master serverem dla tej domeny.
Polega to na prostym wpisie do named.conf , twojego pliku konfiguracyjnego dla servera dns .
A to juz sobie w sposób ładny i mało bolesny wygooglujesz.
P.S. Zapomniałem o jeszcze jednym istotnym szególe , musisz stworzyc w takowym wypadku
"zone" dla swojej domeny , o tym jak to zrobic dowiesz sie wystarczająco z man'a , chyba ze uzywasz windowsa .
A zapomniałem o jeszcze jednej istotnej kwesti, otoż musisz poinformowac swoj server http o tym ze zamierzasz
trzymac na nim takowa domene. Najlepiej zrobic to przez dyrektywe VirtualHosts . Ale o tym sobie poczytaj na stronie www.apache.org
blep
13.12.2006, 13:05:54
Używam windowsa Xp.
WIem jaki mam dns.(wa właściwie 2)
Net mam z kablówki.
Nie mam takiego pliku jak named.conf
Domena ma wskazywać na moje Ip.
Server www instalowałem poprzez Foxserv (php4 apache mysq)
Googlowac tez umiem ,ale nic z tego
Zbłąkany
13.12.2006, 16:48:11
e1n:
A kto ma wiedzieć, gdzie przekierować zapytania dns o tę właśnie domenę? Przecież w jakimś serwerze musi się znaleźć informacja, że serwerem dns dla tej, czy innej domeny jest maszyna o tym, czy tamtym ip
tomekp
13.12.2006, 18:43:29
Jeśli wykupiłeś sobie domenę i nie masz jej gdzie zaparkować, to skorzystaj po prostu z darmowych serwisów takich jak np.
-
FreeDNS::SGH-
FreeDNS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.