Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak ugryść no-ip + www na kompie?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Master Miko
Witam,
chciałbym się zapytać jak ugryść tematykę no-ip (znalazłem tu) oraz jak zabezpieczyć apacha i ruter żeby nikt się do mnie nie włamał...

Chodzi o to, że w domu mam zainstalowany apache + php i chcę tylko parę stron otworzyć na świat (np wysyłanie plików - szczególnie dużych PDFów, jest wręcz okropne!) a to działałoby bardzo rzadko - tylko dla prywatnych potrzeb? Jak należy zacząć? Jak zabezpieczyć apache i php? Jakich opcji unikać? Najcześciej popełniane błędy? Czy to jest możliwe?
wipo
Masz przecież plik .htaccess w którym określasz które IP mają dostęp.
Możesz też określić hasło do określonego katalogu.
Masz też firewalla, w którym możesz zablokować dostęp określonym osobom na określonych portach.
Możliwości masz naprawde wiele
Master Miko
Tzn nie chodzi tylko o zabezpieczenie php i danych, tylko chodzi o samego kompa, czy przypadkiem apache nie jest otwartą furtką dla haxxxzorów?
wipo
Raczej nie, chyba że udostępniasz coś czego nie chcesz.
Ja u Siebie nie odnotowałem dokonanych włamań, bardziej próbują się dostać przez shella (SSH) ale im to nie wychodzi
Master Miko
Rozumiem... a na jakie parametry w apachu trzeba uważać? Na które zwrócić uwagę? (decydują o "otwartości")
no i na jakie porty zwracać uwagę? Otworzyć tylko 80?
wipo
80 to standard. Możesz też otworzyć 443 (https) ale tu do pełni szczęścia potrzebny będzie klucz, który trzeba wygenerować w zewnętrznej firmie i to kosztuje. Reszta w standardzie jest w sumie ustawiona optymalnie. Możesz ewentualnie zwrócić uwagę na to aby wykonywały się pliki php a nie pokazywał się ich listing i ewentualnie możesz zablokowac listing plików tak jak jest na home.pl. Nie jesteś w stanie zobaczyć w przeglądarce listy plików.
Master Miko
Dzięki wielkie, zastosuje się do Twoich rad smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.