to mój pierwszy post na forum jednak mam nadzieję, że mi pomożecie..
próbuję utworzyć prosty konfigurator który będzie pobierał dane z tabeli mysql o budowie:
id | nazwa | cena | typ | kod
1 | część 1 | 1.20 | A | 123AB
2 | część 2 | 1.30 | A | 124AB
3 | część 3 | 1.50 | B | 125AB
napisałem taki oto skrypt:
<? require "connection.php"; connection(); ?> <? $wybor1="SELECT * FROM dane where typ like 'A' order by nazwa"; $wybor2="SELECT * FROM dane where typ like 'B' order by nazwa"; ?> <? //Wybor1 $zapytanie_1 = $wybor1; { $zaznaczenie_wyb1=''; if($row_nazwa_wyb1[id] == $row_dane_wyb1[cenasrp]) { $zaznaczenie_wyb1="selected"; } echo"<option value=$row_dane_wyb1[cenasrp] $zaznaczenie_wyb1>$row_dane_wyb1[nazwa]___netto: $row_dane_wyb1[cenasrp]</option>"; } //Wybor2 $zapytanie_2 = $wybor2; { $zaznaczenie_wyb2=''; if($row_nazwa_wyb2[id] == $row_dane_wyb2[cenasrp]) { $zaznaczenie_wyb2="selected"; } echo"<option value=$row_dane_wyb2[cenasrp] $zaznaczenie_wyb2>$row_dane_wyb2[nazwa]___netto: $row_dane_wyb2[cenasrp]</option>"; } echo"</form>" ?> <? $ilosc_wyb1=$_POST['ilosc_wyb1']; $cena_wyb1=$_POST['brutto_wyb1']; $ilosc_wyb2=$_POST['ilosc_wyb2']; $cena_wyb2=$_POST['brutto_wyb2']; ?>
Problem nr 1:
problem polega na tym, że po wciśnięciu prześlij czyszczą mi się dane formularza i za żadne skarby nie potrafię ustawić sesji która pomogła by mi to zrealizować. oczywiście pod formularzem zostaje wyliczona wartość, jednak sam wybór z pola select nie jest taki jak był tylko wraca na pierwszy zapis.
Problem nr 2:
nie potrafię pobrać z pola <select> więcej niż jednej wartości tzn w polu <input> w tym przypadku zostaje wpisana cena, natomiast chciałbym, żeby po wciśnięciu 'prześlij' została przekazana nazwa i cena z pola <select>
Wybaczcie jeśli taki temat jest już na forum, ja najwidoczniej go przeoczyłem, gdyż studiuję jego zapisy w tym zakresie już trzeci dzień...

liczę na szybką pomoc, jakieś wskazówki...
...hmm czy jest ktoś w stanie mi pomóc

...dziękuję za pomoc