Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomocy Dostosowanie w zależności od zdjęcia czy poziome czy pionowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bogdan
Witam

Proszę o pomoc sad.gif

Zależy mi na napisanie skryptu który odczyta wymiary zdjęcia przeanalizuje i gdy zdjęcie będzie pionowe (np: 600 x 800) wybierze opcję „height=130” natomiast gdy będzie poziome (np: 800 x 600) wybierze „width=130”.
Na pewno musi analizować pierwszą wartość i drugą wymiarów zdjęcia ponieważ zdjęcie nie zawsze będzie o podanych wyżej wymiarach.

Bardzo liczę na waszą pomoc, być może to jest banalne ale jestem początkujący jeśli chodzi o php.

Mam nadzieję że znajdzie się jakaś osoba która mi pomoże

Pozdrawiam

smile.gif
Grrrr
1. wczytaj obrazek do 'ImageCreateFromJpeg'
2. odczytaj wymiary 'imagesx()', 'imagesy()'
3. if x>y to width=130 else height=130
4. lepiej zmieniać wymiar przez imagecopy() i imagecopyresized() ale o tym sam sobie poczytaj cool.gif
Bogdan
Cytat(Grrrr @ 11.12.2006, 17:45:05 ) *
1. wczytaj obrazek do 'ImageCreateFromJpeg'
2. odczytaj wymiary 'imagesx()', 'imagesy()'
3. if x>y to width=130 else height=130
4. lepiej zmieniać wymiar przez imagecopy() i imagecopyresized() ale o tym sam sobie poczytaj cool.gif

OK

Wielkie dzięki, już się do tego zabieram ale czy ImageCreateFromJpeg dotyczy tylko zdjęć .jpg, jeśli tak to co z .gif i .png

Mam jeszcze jedno pytanie czy w php podczas uploadu można zmienić wielkość zdjęcia np. z 1024x760 na 800x600

Pozdrawiam

Jeszcze raz wielkie dzięki działa super, i mam jeszcze jedno pytanie jak rozpoznawać jakie to zdjęcie .gif, .png czy .jpg, i podstawiać odpowiednie imagecreatefrom....

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.