Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wybor kolumn z kilku tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yalus
witam

czy jest mozliwe skonstruowanie takiego zapytania:

1. SELECT * FROM tblMain phone FROM tblSettings WHERE tblMain.id=tblSettings.id_main AND STATUS='ready'

tzn. chcialbym wybrac wszystkie pola z tabeli tblMain i tylko jedno z tblSettings (phone to pole w tabeli tblSettings)

powyzsze zapytanie jest nie poprawne dlatego zwracam sie z pytaniem czy jest mozliwe aby takie cos zrobic?

czy musze poprostu wybrac wszystkie pola z obu tabel i pozniej wyciagac te pola ktore mnie interesuja?
DawidF
  1. SELECT tblMain.*,tblSettings.phone FROM tblMain INNER JOIN tblSettings ON tblMain.id=tblSettings.id_main AND STATUS='ready'

ewentualnie LEFT JOIN, RIGHT JOIN... zależy, co chciałbyś uzyskać...
yalus
dzieki wlasnie o to mi chodzilo

ale mam jeszcze jedno pytanie

1. SELECT tblMain.*, tblSettings.phone FROM tblMain INNER JOIN tblSettings ON tblMain.id=tblSettings.id_main AND STATUS='ready'
  2.  
  3. SELECT tblMain.*, tblSettings.phone FROM tblMain, tblSettings WHERE tblMain.id=tblSettings.id_main AND STATUS='ready'

obydwa powyzsze zapisy sa poprawne ale ktory z nich jest 'lepszy' ? (o ile mozna o czyms takim mowic)
legorek
Stosuj ten który jest dla Ciebie bardziej czytelny i wygodny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.