Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z hashowanymi hasłami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Tarcil
Witam!

Chcąc minimalnie chociaż ukryć w bazie danych hasła, do zapisywania ich używam polecenia:

1. PASWORD('$_POST[haslo]')

I bardzo ładnie powoduje mi on zakodowanie hasła do ciągu np. takiego: 6baecde462cdb51c i super jest - gra muzyka. Do logowania mam stworzoną tabelę'tmp_hasla', gdzie ładuję na chwilę hasło podane z formularza logowania, również używając PASSWORT(). Teoretycznie powineinem mieć identyczne zapisy: w tmp_hasla i w tabeli z użytkownikami. I to działa. Ale co jakiś czas robią się dziwna rzecz. Już raz tak miałem, ale problem zniknął, zanim miałem czas się nim zająć, więc zapomniałem o tym. Teraz jest znów.
Sprawa polega na tym, że w 'tmp_hasla' po zastosowaniu polecenia PASSWORD() pojawia mi się, zamiast powyższego ciągu, coś takiego:
Kod
*F7EF30EFED1E8C20906

Uniemożliwia to logowanie, a wiem na pewno, że hasło, które podaje jest stuprocentowo dobre.

Czy ktoś wie, co się dzieje? I jak z tym walczyć, i temu zaradzić?

Pozdrawiam!
SHiP
bład nr jeden to
  1. <?php
  2. $_POST[haslo];
  3. // zamiast
  4. $_POST['haslo'];
  5. ?>

Nie wiem jak wyglądają pola w tabelach więc cięzko coś wymysleć. Osobiście kożystam z MD5() i nigdy nie mialem najmniejszych problemow, poza tym tą samą funkcje mam dostępną w php.
nospor
Cytat(SHiP @ 18.12.2006, 09:38:23 ) *
bład nr jeden to
  1. <?php
  2. $_POST[haslo];
  3. // zamiast
  4. $_POST['haslo'];
  5. ?>

@Ship nie chce cie rozczarowac, ale to ty teraz walnales blad. zobacz w jakim kontekscie on tego uzyl.

@Tarcil jak juz wspomniano: nalezy uzywac md5() w php. PASSWORD w mysql jest srednio bezpieczne jesli chodzi o zwracany rezultat. a jak do tego dojdą rozne wersje mysql to wogole mozna sie pochlastac
Tarcil
Dzięki wielkie smile.gif Trzeba przerobić.

Pozdrawiam!
WereWolf
dokładnie tak jak napisał poprzednik...
podejrzewam, że masz dwie różne wersje mysqla - miałem ten sam problem przy przenoszenie jednego z moich starszych skryptów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.