Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fantome
w php siedze kialka dni i musze napisać skrypt który będzie na bieżąco zmieniał wartość w bazie danych(tabeli).
chodzi o to że mam pewną wartość np 100 i co każdą sekunde wartość ta ma się zwiększać o np 2, nawet jak użytkownik nie jest zalogowany na stronie.
byłbym wdzięczny jakby ktoś podsunął jakiś pomysł jak to napisać, bo na google szukałem i nie znalazłem:/ jak temat się powtarza to sorka widać przeoczyłem ale również szukałem sadsmiley02.gif
dzięki pozdro ..::Fantome::..
Mariner
oj kolego skrypt php wykonuje się tylko przy wejściu na stronę ewentualnie przy kliknięciu czegoś , nie działa cały czas , znaczy nie będzie zliczał na bieżąco jakichś wartości , chyba że mam za małą wiedzę .
Wydaje mi się że powinieneś się odnieść się do jakiegoś zewnętrznego źródła na przykład zegara w którym wartość jest na bieżąco zmieniana , możesz w tym celu skorzystać na przykład z funkcji :
Kod
<?php
echo date('m/d/y');

?>
Ociu
Nie widze innej możliwości: Cron.
Cysiaczek
Można jeszcze rozważyć działanie typu "czego oczy nie widzą, tego duszy nie żal". Uzależnić tę zwiększaną liczbę od czasu i przy każdej próbie odwołania się do niej zwiększać jej wartość hurtowo na podstawie wyliczenia ile sekund minęło od ostatniego zwiększania (osobne pole w bazie).

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.