Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamiana tablicy na inny typ
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jarod
Tak sobie przeglądam manuala i zastanawiam się nad pewnym problemem. Pojawił mi się pewien pomysł tylko nie wiem jak to zrobić. Mam taki przykład:
  1. <?php
  2. $a = explode ('.', 'Nazwaklasy.class.php');
  3. $b = $a[0];
  4. ?>

Żeby wyświetlić nazwę klasy trzeba odwołać się do $b przez $b[0]. Zastanawiam się czy dałoby się jednoelementową tablice $b zamienić na zwykłą zmienną? Tak z czystej ciekawości szukałem jakiejś unkcji. Kombinowałem przez strval, settype ale to nie to. Pytam się z czystej ciekawości czy jest to możliwe?
Cysiaczek
Jest funkcja http://pl.php.net/manual/pl/function.extract.php

: ) Pozdrawiam.
Jarod
Cytat(Cysiaczek @ 1.01.2007, 17:44:30 ) *

Próbuje to zastosować do mojego przykładu ale jakoś nie chce działać.. Zastosowałem
  1. <?php
  2. extract($b, EXTR_PREFIX_INVALID, 'prefix');
  3. ?>

ale nie mogę wyświetlić zawartości..
Cysiaczek
Otrzymujesz zwykłe zmienne w postaci ( wydruk z print_r(get_defined_vars()) )
Kod
    [prefix_0] => Nazwaklasy
    [prefix_1] => class
    [prefix_2] => php

czyli zrób print $prefix_1

Rozumiem jednak, że nie o to chodzi. Dlaczego po prostu nie przypiszesz tego ręcznie, albo w pętli?
  1. <?php
  2. $classname=$a[0];
  3. ?>

Osobiście nie widzę sensu konwersji elementu tablicy na zmienną. Bo niby co by się miało stać z zmienną w tablicy? Usuwałaby się?

Pozdrawiam.
Jarod
Cytat(Cysiaczek @ 1.01.2007, 19:29:45 ) *
Rozumiem jednak, że nie o to chodzi. Dlaczego po prostu nie przypiszesz tego ręcznie, albo w pętli?
Osobiście nie widzę sensu konwersji elementu tablicy na zmienną. Bo niby co by się miało stać z zmienną w tablicy? Usuwałaby się?

Dzięki już wpadłem na to. Przypisuje ręcznie ale tak jak pisałem wyżej - pytałem się z czystej ciekawości. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.