Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularze + php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grudziu
Witam, robie na uczelnie skrypt w którym po zalogowaniu jest możliwość m.in. zarządzania wpisami księgi gości, dokładniej usuwania i edytowania wpisów.
Mam problem, gdyż nie wiem jak rozwiązać sprawę dwóch przycisków submit w formularzu, tak żeby było rozróżnienie między edycją i usuń.

W skrypcie jest formularz, przekazwywanie dalszych danch metodą GET, potem wykonanie czynności o ile ustawiono do usinięcia jakieś pole. Narazie usuwanie działa, edytowanie chciałem zrobić tak, żeby wyskakiwało okienko, tam jest tekst i prycisk zatwierdzenia zmiany

Nie wiem jak odróżnić w formularzu przycisk edycja od usuń... tak żeby po wciśnięciu edycji częśc kodu był wykonywany (bez usuń) a po wciśnieciu usuń druga częsc ( bez edit). Gdzieś widziałem <input name> (tego mi brakuje?) tylko brakuje mi przykładu zastosowań żebym się zorientował jaką to ma funkcję.
pomocy/pozdrawiam smile.gif

Wogule musze przyznać ze formularze to dużo problemów stwarzają :/
matlas
ja bym zmienil przyciski na linki , i dal im w adresie np tak formularz.php?akcja=usun&id=2

gdzie akcja moze byc: usun, edytuj
id = id wpisu na ktorym chcesz cos zrobic
grudziu
dobry pomysł, jak nie znajde jak to się robi na formularzach to skorzystam smile.gif
pzdr
tomekp
Albo przyciski button.
Kod
<input type="button" value="Edytuj" onclick="parent.location='<?=$_SERVER[PHP_SELF]?>?action=edit&id=2'">
<input type="button" value="Usuń" onclick="parent.location='<?=$_SERVER[PHP_SELF]?>?action=delete&id=2'">
grudziu
zrobie to jeszcze inaczej, wprowadze kolejne pole wyboru z zaznaczeniem co chcesz zrobić? edytować / usunąć. Myślę ze to załatwi sprawę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.