Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przypisanie warunku do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Flux
Witam!

Tworzę dosyć rozbudowany skrypt do wymiany towarami i potrzebuję pomocy. Nie mam zielonego pojęcia jak przypisać warunek if do zmiennej, którą chcę umieścić dla przykładu tutaj:
  1. <td colspan='$nazwa_zmiennej'>

Jeśli to wogóle możliwe to jak to zrobić? :S
wipo
  1. ?><td colspan='<? if (warunek) print $nazwa_zmiennej; else print $cos_innego;?>'>
  2. ?>

Ten edytor dodaje 2 linie (której nie ma)
Flux
No niedokładnie o to mi chodziło. smile.gif Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:
  1. <?php
  2. $nazwa_zmiennej = TUTAJ PODAJĘ WARUNEK NP: if ($warunek) { warunek1 } else { warunek2 }
  3. ?>

i potem w html:

Problem polega na tym, że kiedy próbuję przypisać warunek do zmiennej tak jak pokazałem wyżej to składnia jest niepoprawna. sad.gif
Speedy
  1. <?php
  2. if($warunek)
  3. {
  4. $zmienna = 'cośtam';
  5. }
  6. elseif($warunek1)
  7. {
  8. $zmienna = 'cośtam_1';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $zmienna = 'cośtam_2';
  13. }
  14. ?>

1. <?php
  2. echo '<td colspan='.$zmienna.'>';
  3. ?>

?
Ziels
Cytat(Flux @ 6.01.2007, 17:10:01 ) *
No niedokładnie o to mi chodziło. smile.gif Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:
  1. <?php
  2. $nazwa_zmiennej = TUTAJ PODAJĘ WARUNEK NP: if ($warunek) { warunek1 } else { warunek2 }
  3. ?>

i potem w html:

Problem polega na tym, że kiedy próbuję przypisać warunek do zmiennej tak jak pokazałem wyżej to składnia jest niepoprawna. sad.gif

1. <?php
  2. $zmienna = $cos == $cos_innego ? $jesli_true : $else;
  3. ?>
Flux
Ok dzięki panowie! Problem rozwiązany. smile.gif

Pozdrawiam! winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.