Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
wlamywacz
Witam

Jestem na etapie pisania systemu rejestracji do mojego nowego skryptu i tak aby było prościej postanowiłem zastosować AJAX do zabezpieczenia skryptu przed ewentualnymi blędami. Jestem na etapie sprawdzania czy dany login lub email istanieje już w bazie i tu napotkałem problem znalazłem tylko jeden przykład na polskich stronach i po kilku godzinnych próbach doszłem do wniosku że nie dam sam rady. Czy mógłby ktoś podać przykłady lub linki do stron gdzie wystepuje o tym zagadanieniu w ajaxie. Chodzi mi dokładnie o to aby AJAX przed wysłaniem formularza wyslał zapytanie do pliku np.sprawdz.php login i email nastepnie czekał na odpowiedz i zinterpretował odpoiwedz. Z góry dzięki

Pozdrawiam
defrag
Dodaj metode wywolujaca zapytanie do pola input na onblur, sprawdz poprzez php czy dane user istnieje i jako response text ustaw 0 lub 1. Jesli zero to nie istnieje i ustawiasz odpowiednia flage powiadamniajaca. Na necie jest tego multum, przeszukuj nie tylko polskie strony:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.