Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: brak praw na katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
nospor
Mam apache z php na linuchu i skrypt php nie moze tworzyc/czytac plikow w innych katalogach niz w katalogu aplikacji.
Czli powiedzmy mam aplikacje w katalogu: /var/www/html/aplikacja
I wniej mam katalog: KAT (/var/www/html/aplikacja/KAT)
No i w nim moge czytac, pisac, kasowac.
Teraz zmieniam lokalizacje tego katalogu, na taką: /dane (/dane/KAT)
I oczywiscie juz nie mam zadnych praw. Nie moge nawet stamtąd czytac. file_exists ciągle zwraca, ze nie ma pliku, pomimo iż jest. mkdir krzyczy, ze nie mam praw do tworzenia tam katalogu.
Wydawalo by się, ze to prawa na plikach. Ale poustawialem wszystko, chmod sa ok. Dla katalogu przypisywalem tez roznych userow: root, apache - ciagle to samo.

Czy ktos sie orientuje czego jeszcze mam szukac? Co moze byc ewentualną przyczyną tego niezbyt milego dla mnie zjawiska?
kszychu
safe_mode_include_dir w php.ini?
nospor
no tez o tym myslalem, to byla jedna z pierwszych mysli, ale safe_mode mam wylaczone

edit:
zmienilem katalog z /dane na /test na takich samych prawach. poszlo. widac te /dane mu sie nie podoba, byc moze ma prawo mu sie nie podobac, bo te /dane to katalog maciezowy.... no i mam problema sad.gif
tomekp
A co Ci pisze ciekawego w error_log apache?
Może masz chroot apache i rzeczywiście nie może osiągnąć wymaganego pliku.
nospor
Cytat
A co Ci pisze ciekawego w error_log apache?
no wlasnie oto chodzi ze nic. nic na ten temat.

Cytat
Może masz chroot apache i rzeczywiście nie może osiągnąć wymaganego pliku.
chroot? nie znalazlem takiego cuda.
Jak pisalem w poprzednim poscie, do innego katalogu, leżacego rownolegle do ferelnego, moge sie dostac. Mam problem z tym, co jest jak macierzowy. To znaczy mam dwa serwery/klastry, w danej chwili jest tylko jeden aktywny i ten aktywny widzi ten katalog, wydawaloby sie jako normalny katalog. z poziomu linuxa biegam se po nim normalnie, jedak juz w php nie moge nic w nim zrobic. Prawa jak pisalem poustawialem.

edit:
no i zagadka rozwiązana. W logach tej macierzy znalazlo się, ze faktycznie blokowany jest do niej dostep dla apache'a przez jakis tam proces. Zakilowalo sie wiec ten proces i wszystko smiga jak ta lala smile.gif

dzięki osobom zainteresowanym za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.