Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mySQL+<TEXTAREA> - formatowanie tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
minibi
Witam,

czy wiecie może jak wprowadzić do bazy mySQL'owej tekst za pomocą pola TEXTAREA tak aby po wyciagnięciu tych danych wprowadzony tekst formatowal sie tak samo jak podczas wprowadzania. Tzn. aby baza "zapamietala" wklepane w formularzy "enterey", taby" itp.

Wiem ze cos takiego standardowo jest w bazie postgresowej, ale czy mySQL oferuje podobne rozwiazanie?
Proszę uprzejmie o pomoc
dzięki
MB
DawidF
Ja przy zapisie do bazy MySQL stosuję po prostu addslashes($_POST['poletxt']) , a przy odczycie - stripslashes($_POST['poletxt']).
Działa bez zarzutu.
minibi
No tak, tylko w moim przypadku jest tqak że to klient wprowadza dane przez pole Textarea. Zakladam ze nie ma pojecia o znacznikach HTML itp. Czy uzycie tej funkcji spowoduje ze spianie np w text area tekstu

"Hello world!

How are tou?"
Po zapisaniu w mySQLu a nastepnie pobraniu tekstu z bazy zachowa takie formatowanie jak powyzej?

PS. nie mam teraz dostepu do bazy wiec nie moge tego spr.
termin
Musisz sobie odpowiedziec na jedno pytanie, czy chcesz aby w bazie byly zapamietywane tylko "entery" czy tez znaki html np. <b></b> itd.

Jezeli same entery to zapisz normalnie w bazie tekst ktory przesle ci formularz jako
  1. <?php
  2. addslashes($_POST['poletxt'])
  3. ?>
a w momencie wybierania go z bazy wpisz
  1. <?php
  2. nl2br(stripslashes(polebazy))
  3. ?>
.

Jezeli natomiast chcesz razem z formatowaniem go zapisac, to musisz to zrobic tak jak np. tutaj na forum jest zrobione, ze pogrubienie w html <b></b>, zamieniasz na i zapisujesz do bazy. potem pobierajac go z bazy zamieniasz znaki [] na <> funckją str_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i masz text razem z formatowaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.