Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodanie tekstu na końcu rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Korson
Witam.
Potrzebuje funkcji mysql'a która dopisuje tekst wysłany przez formularz na końcu rekordu... na przykładzie:

loguje się za pomocą formularza i do bazy danych do rekordu "data_logowania" zapisuje się data. Następnego dnia się loguje i do bazy danych zapisuje się data, tak aby całość wyglądała mniej więcej tak:

data1, data2, data3,

będę wdzięczny za pomoc
ikioloak
Twoja baza przez takie operacje jest nieznormalizowana. Zrob osobna tabele z datami logowan i polacz ja z ta ktora teraz masz.
Korson
nie chodzi mi o dodawanie do bazy wszystkich dat, tylko 2 użytkowników, z prawami administracyjnymi którzy logują się na konto administratora raz na jakiś czas...

i to będzie góra 5 dat połączonych ze sobą... nie chcę wczytywać zawartości pola, tylko dopisać na jego końcu kolejną datę...

wiem że istnieje taka funkcja mysql... coś al'a SUM tylko inna nazwa ;-) biggrin.gif i właśnie tej nazwy nie mogę nigdzie znaleźć ani sobie przypomnieć :/
nospor
Cytat
wiem że istnieje taka funkcja mysql... coś al'a SUM tylko inna nazwa ;-) i właśnie tej nazwy nie mogę nigdzie znaleźć ani sobie przypomnieć :/
A w manualu szukales? Jak nie to poszukaj, a jak tak to poszukaj jeszcze raz:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html
wojtek.zielinski
Cytat(Korson @ 15.01.2007, 12:02:33 ) *
wiem że istnieje taka funkcja mysql... coś al'a SUM tylko inna nazwa ;-) biggrin.gif i właśnie tej nazwy nie mogę nigdzie znaleźć ani sobie przypomnieć :/

Pewnie chodzi Ci o CONCAT(), ale ja polecam rozwiazanie jak kolega wczesniej zaproponowal - osobna baze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.