Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zapis tablicy dwuwymiarowej do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jerzes
Witam smile.gif
Stworzylem klase a w niej funkcje "dodaj" w ktorej zapisuje tablice dwuwymiarowa.
  1. <?php
  2. class wq {
  3.  var $gty;
  4.  
  5.  function dodaj ($nazwa, $idn, $num) 
  6. {
  7. $this->gty[$nazwa]['idn'] = $idn;
  8. $this->gty[$nazwa]['numer'] = $num;
  9. return true;
  10. }
  11. function wyswietl()
  12. {
  13. foreach($this->gty as $dd=>$asd)
  14. {
  15. print($dd);
  16. foreach($asd as $wrw=>$re)
  17. {
  18. print($re);
  19. }
  20. }
  21. }
  22. }
  23. ?>

Tablice wyswietlam jak widac za pomoca petli foreach.
Pytanie jest takie:
Jak w najszybysz (chodzi o dzialanie serwera) zapisac dane z tablicy ($GTY) do bazy MySQL tak zeby dane zawarte w tej tablicy: $nazwa, $idn, $num byly w jednym wierszu??
mysz
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem o co chodzi, ale może potrzebujesz serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual?
Cienki1980
A mi się wydaje, że chodzi tylko i wyłącznie o takie zapytanie:

1. INSERT INTO table_name (pole1,pole2,pole3) VALUES ($nazwa,$idn,$num);

(oczywiście jest to zapis schematyczny)

I takich zapytań ma być tyle ile jest rekordów w tablicy.

Wszystko zależy jak duża jest ta tablica. Możesz wykonywać wiele zapytań, albo jedno w postaci:
  1. INSERT INTO table_name (pole1,pole2,pole3) VALUES ($nazwa1,$idn1,$num1),($nazwa2,$idn2,$num2)....
jerzes
Nie chodzi mi o serialize. Chce miec tablice rozgrupowana na trzy zmienne tak jak napisalem wyzej. Chodzi mi o jakis optymalny kod ktory przetwarza ta tablice w zapytanie mysql i nie obciaza zbytnio serwera. Bo w sumie mozna to zrobic przez petle for. Myslalem po prostu ze jest jakis prostrzy sposob.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.