Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plik z worda do mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
emi23o9
Mam taki problemik. Mam dosc duzy plik napisany w wordzie. Jest to lista, jednak nie za bardzo zorganizowana, ale bardzo dluga. Potrzebuje ja przeniesc do tabeli w mysql. Myslalam nad zmiana rozszerzenia na sql i importem, jednak byloby duzo roboty ze zmiana samego pliku. Czy ma moze ktos pomysl jak mozna to zrobic w dosc prosty sposob? Bede wdzieczna za wskazowki smile.gif
Cienki1980
Zmiana rozszerzenia z *.doc na *.sql nie da zupełnie nic. No chyba, że plik będzie zawierał polecenia SQL'owe ... a pewnie nie zawiera.

Nie wiem jaką ta lista ma postać, ale ja bym się pokusił o zrobienie np w php odpowiedniego skryptu, który odczyta zawartość pliku linia po lini i odpowiednio stworzy zapytania do bazy danych.
emi23o9
worriedsmiley.gif Piszac, ze byloby duzo roboty ze zmiana samego pliku, chodzilo mi wlasnie o dodanie zapytan sql do tekstu. Szczerze mowiac nawet nie mam pomyslu jak zrobic ten skrypt php. Czy jest mi ktos w stanie pomoc przy jego tworzeniu?
Cienki1980
Wszystko zależy jaki format maja dane w nim zgromadzone.
frickle
Gdybyś wrzuciła chociaż kawałek tej listy i opisała co i gdzie ma się znaleźć to może by się dało coś pokombinować...
ww-06
Cytat(emi23o9 @ 23.01.2007, 22:44:18 ) *
Mam taki problemik. Mam dosc duzy plik napisany w wordzie. Jest to lista, jednak nie za bardzo zorganizowana, ale bardzo dluga. Potrzebuje ja przeniesc do tabeli w mysql. Myslalam nad zmiana rozszerzenia na sql i importem, jednak byloby duzo roboty ze zmiana samego pliku. Czy ma moze ktos pomysl jak mozna to zrobic w dosc prosty sposob? Bede wdzieczna za wskazowki smile.gif

Najpierw przekopiuj te dane do Excela do jednej kolumny, a w drugiej wstaw formuły na insert do bazy z pierwszej kolumny. Potem to już tylko wystarczy zaznaczyć wszystkie wiersze z drugiej kolumny (niepuste) i np. poprzez phpmyadmina wgrać do bazy.
Mam nadzieję, że wiesz jak w Excelu stworzyć formułę pobierającą tekst z jednej komórki do drugiej i łączącej z tekstem zapytania sql - podpowiedź: należy użyć cudzysłowów i znaków & np.:
="insert into tablica (kol1) values ('"&A1&"');"
emi23o9
Problemem jest ze ta lista wyglada tak:

ACL13) D. ROGER. "A new method to determine and reduce harmonic torques of interior permanent magnet synchronous machines". IEE Proceedings on Electric Power Applications, UK. (article en cours d’évaluation).

ACT46) D. ROGER, P. WERYNSKI. "Contribution of lamination behaviour to high frequency radiation of AC machines". EMF 2003 AACHEN, Gemany, Octobre 2003, pp. 205-209.

Gdzie to acl czy act to sposob ich numeracji, ktory nie jest potrzebny, pozniej sa autorzy, powinni znalezc sie w kolumnie autorzy, tytul w kolumnie tytul, na koncu sa dodatkowe informacje i w tych informacjach w niektorych miejscach jest rok, ktory rowniez powinien sie znalezc w innej kolumnie niz informacje.
frickle
OK, działam nad tym. poczekaj trochę, już niewielw mi zostało.

Jeszcze jedno pytanie: Czy jak z datą jest miesiąc to

a) ma zostać dodany do daty
cool.gif ma zostać dodany do reszty części informacyjnej
c) ma zostać usunięty całkowicie

questionmark.gif?
emi23o9
Sam rok ma byc w kolumnie rok, a w kolumnie informacje ma byc i miesiac i rok i reszta. Mowilam, ze jest to troszke niepoukladane smile.gif. Tak czy siak, bardzo Ci dziekuje, ze starasz mi sie pomoc.
frickle
OK.

Przyślij mi swojego maila na priv. Wyślę ci programik z instrukcją obsługi.

inaczej: napisz na pawel[at]dahouse.pl maila - tylko zebym wiedzial ze to od ciebie (tzn cos w temacie). Zwrotnie odesle ci programik do konwersji i instrukcje obslugi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.