Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Szukanie na podstawie tytułu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DEXTER_c
Problem jest prosty:
Mam tabelę z artykułami, a w niej pole title, z zawartością np. "Żółta róża".
Z adresu URL mam zmienną o wartości: "zolta_roza". Problem w tym, że nie jestem w stanie przetworzyć tej zmiennej spowrotem do postaci "Żółta róża" i odszukać artykułu o takim tytule w bazie danych. Można ten problem rozwiązać np. dodając da tabeli nowe pole "url_title" zawierające wartość "zolta_roza", ale wydaje mi się, że bardziej elegancko (ale czy szybciej?) byłoby zastosować zapytanie podobne to tego:
  1. <?php
  2. $sql = '... WHERE UPROŚĆ(article.title) = '.$_GET['...']
  3. ?>

- jednak czy to możliwe i faktycznie lepsze niż dodanie dodatkowego pola? A może znacie lepsze rozwiązanie?

PS. Przepraszam, jeśli podobny temat był już na forum, ale nie wiedziałem za bardzo jakimi słowami kluczowymi go szukać.
maryaan
nie wiem czemu akurat tak to rozwiazales, ale rpzeciez 100x prostszym rozwiazaniem jest dodanie kazdemu artykulowi pola idCostam i poslugiwanie sie tym id, takie mielenie tekstow za kazdym razem do niczego dobrego nie doprowadzi
DEXTER_c
Cytat(maryaan @ 28.01.2007, 13:36:19 ) *
nie wiem czemu akurat tak to rozwiazales, ale rpzeciez 100x prostszym rozwiazaniem jest dodanie kazdemu artykulowi pola idCostam i poslugiwanie sie tym id, takie mielenie tekstow za kazdym razem do niczego dobrego nie doprowadzi

Tylko że ja chcę mieć w adresie tytuł artykułu, a nie jego numer. Mam utworzyć tablicę z id artykułów? Najpierw znaleźć id, a dopiero potem wykorzystać je do odszukania artykułu?
ActivePlayer
a nie mozesz zrobic tak jak tutaj na forum?
Kod
www.twojastrona.pl/nazwa_articla-123123.html

i po sprawie
DEXTER_c
Cytat(ActivePlayer @ 28.01.2007, 14:58:43 ) *
a nie mozesz zrobic tak jak tutaj na forum?
Kod
www.twojastrona.pl/nazwa_articla-123123.html

i po sprawie

Dla wyszukiwarek to wystarczy, ale nie dla ludzi.

Widzę, że chyba nie obejdzie się bez dodatkowego pola zawierającego uproszczony tytuł.
sticker
dla pozycjonowania jest lepiej jak bedzie miał http://twojastrona.pl/to,jest,moj,artykul.html wiec nie uwazaj rozwiazania z numerkami za jedyne słuszne bo łatwe smile.gif
DEXTER_c
Cytat(sticker @ 28.01.2007, 15:08:33 ) *
dla pozycjonowania jest lepiej jak bedzie miał http://twojastrona.pl/to,jest,moj,artykul.html wiec nie uwazaj rozwiazania z numerkami za jedyne słuszne bo łatwe smile.gif

Chcę mieć adresy w postaci: http://twojastrona.pl/artykuly/to_jest_moj_artykul (użyję mod_rewrite)
Czy jest jakaś dla Google różnica, czy "_" czy przecinek?
PiratNowegoPokolenia
a w żadnym wypadku ... adres to adres ...
nrm
takie problemy jak twój rozwiązuje się przez proste wstawienie w bazę tytułu po przefiltrowaniu funkcją typu rewrite. więć albo /id/tytul albo /tytul i dodatkowe pole w bazie.

Zamiast podkreślnika _ stosuj myślnik -.
DEXTER_c
Cytat(normanos @ 28.01.2007, 16:38:01 ) *
Zamiast podkreślnika _ stosuj myślnik -.

To w końcu co najlepiej zastępuje spację? Podkreślnik, pauza czy przecinek? smile.gif
nrm
przecież wyraźnie napisałem.
DEXTER_c
Cytat(normanos @ 28.01.2007, 19:53:18 ) *
przecież wyraźnie napisałem.

Czy mógłbyś uzasadnić? Bo ja nie mam pojęcia na czym polega różnica pomiędzy pauzą a podkreślnikiem.
cyphelf
Dexter, wpisz w googlu myślnik (-) a potem podkreślnik (_), wtedy zobaczysz różnicę. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.