Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena] Baza dla E-Biblioteki . Nie wiem czy dobra?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
maverickkk
Cześć.

Prosił bym was gorąco o ocene BD stworzonej na potrzeby e-biblioteki.

Starałem się przemyśleć wszelkie relacje, pola i typy danych w tabelach i myśle że BD jest dopracowana.
Prosił bym was o ocene i uwagi tej BD abym był pewny że jest dobrze zaprojektowana.

To dla mnie Bardzo Ważne.

Dał bym sobie normalizacje do drugiej postaci normalnej ale może się myle.

Czekam na komentarze.
Pozdrawiam.

P.S. dodam ze znak kluczyka to klucz główny, czerwona kropka to klucz obcy, niebieska kropka to zwykle pole.
nitro18
a mogę ci zadać pytanie: w jakim programie zrobiłeś te relacje bo mi się nawet podoba. Oczywiście to tylko pytanie poza marginesem biggrin.gif
defrag
Wyrzuc primary key z tabeli autor_ksiazki. W relacjach m:m przeszukuje sie i tak za pomoca klucza zlozonego. Nie ma stanu ksiazek. Musisz sie zastanowic czy jesli ksiazka idze do poczekalni to schodzi ze stanu czy zostaje tam do czasu wypozyczenia. Ksiazka powinna byc dodana do wiecej niz 1 kategorii. Poza tym do wypozyczenia mozna przypisac tylko 1 ksiazke, co jest nieporeczne jesli user bedzie wypozyczal np 3 ksiazki, to admin bedzie musial 3x wklepywac nowe wypozyczenie.

nitro: Ten program to DBDesigner 4:)
maverickkk
defrag -> faktycznie, usunołem relacje między wypozyczenie a ksiazki i stworzyłem jedna miedzy wypozyczenie a woluminy

czyli teraz w tabeli poczeklania bede przechowywal informache o ksiazce na ktora uzytkownicy czekają a w tabeli wypozyczenie bede przechowywal info. o dokladnym wypozyczonym wolumienie bo dany tytul moze w bibliotece wystepowac np. w trzech egzemplarzach.

Za pomoca zapytań wydobył bym informacje o tym czy biblioteka jest w posiadaniu chociaz 1 egzemplarza ksiazki na ktora oczekuja uztykownicy.

co o tym sadzisz ?

nad kategoriami jeszcze bede myslał czy jedna ksiazka nalezy do kilku ale dzieki ze nakresliłes problem.

plik z 1 posta został update'owany.

nitro18 -> tak to DBDesigner
nitro18
nitro: Ten program to DBDesigner 4:)

Dzięki biggrin.gif
defrag
Ja rozwiazalem w systemie bibliotecznym uczenli wypozyczenia w nast. sposob. Do danego wypozyczenia moze byc przypisacna 1..n ksiazek. Bardzo fajnie to dzialalo z uzyciem ajaxa i czytnika kodow kreskowych. Po zeskanowaniu ksiazki dodawana zostala do listy wypozyczen, a potem finalnie rozpoczynala sie transakcja wprowadzajaca dane do bazy
maverickkk
Dzięki defrag za pomoc.

Jeszcze tymczasowo zostane przy swoim ukladzie choc niejest najlepszy.

Pozdrawiam. czesc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.