kruczek89
29.01.2007, 11:53:48
Witam, znam się trochę na html-u, ale niestety nie mam pojęcia o php. Chciałbym zrobić dynamiczną stronę, oto co mam do tej pory: kruczek.eu mam kupiony serwer i domenę.
Jak widać strona jest zaczęta, moim głównym problemem jest to, że chcę aby w tabelce menu (po lewo) były odnośniki, które pojawią się w tej dużej tabelce, gdzie teraz jest śmieszny filmik. Nie wiem jak to zrobić, proszę o pomoc. To jest moje najważniejsze pytanie.
Poza tym: chciałbym mieć komentarze pod tym co wyświetli się klikając na odnośnik.
Kolejnym na czym mi zależy, to możliwość oceniania artykułów np. 1-5 i żeby gdzieś na stronie głównej pokazywały się najlepiej oceniane podstrony.
Doprawdy nie wiem jak zacząć, proszę o pomoc lub chociaż na odpowiednie mnie nakierowanie.
Z góry dziękuję...
Cienki1980
29.01.2007, 12:09:06
W Twoim przypadku najlepiej zacząć od kursu php, manuala i zacząć się uczyć. To, że teraz ktoś napisze Ci kawałki kodu, które będziesz chciał na siłe wkleić do strony (oczywiście zanim zaczną działać to postów napiszesz dużo więcej) nic Ci nie da.
Kurs php, manual i zacząć samemu trzeba. W momencie jak natrafisz na problem, z którym nie będziesz mógł sobie poradzić napisz posta.
kruczek89
29.01.2007, 12:52:55
Problem w tym, że mało rozumiem te kursy. Chodzi mi jedynie o to, jak poprawnie zrobić te odnośniki.
Cienki1980
29.01.2007, 13:01:55
Jeżeli chodzi Ci o to, że po kliknięciu w link po lewej stronie ma zmienić się zawartość tabelki gdzie jest teraz filmik, to wystarczy wykorzystać include() w połączeniu z instrukcją switch .. case ...
Czyli coś takiego:
<?php
$gdzie=$_GET['gdzie'];
switch($gdzie)
{
case "glowna" : $plik="glowna.php"; break;
case "linki" : $plik="linki.php"; break;
default : $plik="index.php"; break;
}
//teraz w odpowiednim miejscu wstawiasz
include($plik);
?>
Ale i tak wydaje mi się, że bez podstawowej wiedzy ( nawet jakiś prosty kurs online ) nie będziesz wiedział jak to rozwinąć i jak dalej korzystać.