Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana adresu MAC karty sieciowej
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hamlecik
Witam,

jestem ciekawy czy mozna w jakis sposob zmienic adres MAC karty sieciowej. Wie ktos cos na ten temat? Moj dostawca internetowy pobiera oplate w wysokosci 50zl za kazdorazowa zmiane wpisy adresu MAC karty na serwerze a mi sie nie chce za bardzo placic biggrin.gif . Aha, pracuje na windowsie.

Pozdrawiam
Jabol
hehe... a to nie jest informacja wbita na twardo w karte ( hakerzy jacys by Ci pewnie złamali, ale sam w warunkach domowych to obowamiam się, że ... ) ...
Marusz
Hamlecik, materialow na ten temat jest na necie w cholere i troche. Przypadkowo trafilem tutaj:

http://komputery.katalogi.pl/topic.asp?whi...0&topic_id=1425

Wersja z obrazkami winksmiley.jpg Polecam kliknac!

Na linuxie zas wykonuje sie to o wiele prosciej:

ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
Adres powinien być podawany w formie sześciu bajtów kodowanych heksadecymalnie.
ifconfig eth0 up

Napisze jedynie, ze nigdy tego nie testowalem! smile.gif Powodzenia.
nobody
Dziala, ja tak mialem u starego dostawcy. Dal mi karte sieciowa i na serwerze przypisal jej mac. Ja pozniej zmienilem kompa i dostalem sieciowke zintegrowana z plyta glowna. Zmienilem jej maca na ten starej karty i wszystko hula. Tak wiec probuj korzystajac z tego linka co podal Miramar. :wink:
hamlecik
dzieki za rady biggrin.gif ide testowac. co ja bym bez Was zrobil ... 8)
hamlecik
Miramar: wlasnie dlatego zaznaczylem, ze chodzi mi o windows. Moj kumpel z tej samej sieci to podpina sie pod linuxem pod ip biura firmy i ma fajne transfery biggrin.gif
kris_
Cytat
hehe... a to nie jest informacja wbita na twardo w karte ( hakerzy jacys by Ci pewnie złamali, ale sam w warunkach domowych to obowamiam się, że ... ) ...

A jak myslisz jak ten "zapisany hardwarowo" adres trafia do sieci ?!?
przeciez wszystko idzie przez kernel/software i tam z tym adresem mozesz zrobic co chcesz
Jabol
Cytat
Cytat

A jak myslisz jak ten "zapisany hardwarowo" adres trafia do sieci ?!?
Normalnie, karta pakiety wzbogaca o to już podczas wysylania. skoro ma program do wysylania pakietow, to czemu nie do wzbogacania o MAC.
BzikOS
Cytat
[...] Moj dostawca internetowy pobiera oplate w wysokosci 50zl za kazdorazowa zmiane wpisy adresu MAC karty na serwerze [...]

O kurcze.. nieźle, 50 zł za 30 sekund roboty, no ładnie.. muszę pokazać ten topic luserem z mojej sieci smile.gif
hamlecik
BzikOS: juz sobie poradzilem biggrin.gif
Ten adres wyjasnia wszystko: http://www.klcconsulting.net/Change_MAC_w98.htm aaevil.gif
kris_
Cytat
Normalnie, karta pakiety wzbogaca o to już podczas wysylania. skoro ma program do wysylania pakietow, to czemu nie do wzbogacania o MAC.

Normalnie to kernel sie pyta karty sieciowej jakiego ma MAC'a i dolacza tego MAC'a do naglowka warstwy drugiej.
Jabol
Cytat
Cytat

Normalnie to kernel sie pyta karty sieciowej jakiego ma MAC'a i dolacza tego MAC'a do naglowka warstwy drugiej.
czyli jednak jest wbite na twardo ( z możliwością zmiany winksmiley.jpg ) do karty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.