Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klucz sztuczny - autonumerowanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
Izka
Hej!
Wie ktoś może jak utworzyć klucz sztuczny za pomocą autonumerowania?questionmark.gif
spook
Cześć Izka
Co masz na myśli z tym "kluczem sztucznym". Przybliz nieco sprawę.
Izka
Bo mam taki mały problem. Mam baze danych rekrutacja i żeby dodać nowego kandydata to muszę najpierw podac pesel abym mogła wpisać osobę. Cała baza opiera się na relacjach własnie z taką tabelą gdzie kluczen głównym jest pesel.Tylko ze pole pesel nie spełnia swojej funkcji ponieważ ludzie w swoich CV nie podaja peselu sad.gif i tu jest problem.Ponieważ ja chciałam oprzeć tę baze na jakims unikatowym polu więc pesel wydal mi się dobry, jak widać tylko dla mnie :-)
Chciałam kluczem glównym zrobić datę wpłynięcia wniosku ale to tez nie jest najlepsze rozwiązanie.
Więc musiałabym zrobić coś takiego jak sztuczny klucz z autonumerowaniem, aby jeżeli ktos chce dodać kandydata to już ma on przydzielony numer smile.gif
Można cos takiego zrobić?questionmark.gif
Z góry wielkie dzieki za odp!
Pozdrawiam
maryaan
yyy a nie mozesz po prostu dodac pola id z opcja auto_increment? :roll2:
spook
Witam
Wydaje się, że zagmatwałaś troszke sprawę oczywistą, a Maryaan odpowiedziała Ci jak najbardziej słusznie.
Numer pesel jest oczywiście jak najbardziej dobrym kandydatem na klucz główny, ale jeżeli z przczyn technicznych jest on nie możliwy. to trzeba szukac innych rozwiązań. Pole z danymi typu "Autonumerowanie" jak najbardziej się do tego nadaje i nie widze powodu, żeby go nazywać "sztucznym". Możesz również jako klucz główny ustawić dwa pola np: ID[Austonumerowanie] + NumerPesel. Wybór klucza głównego zależy od projektanta - czyli od Ciebie. Ważne jest przedewszystkim to, aby pole to dla każdego rekordu przyjmowało wartości unikatowe.
Pozdrawiam

P.S. Data wpłynięcia wniosku - fatalny pomysł (mógłby tylko i wyłącznie wpłynąć jeden wniosek dziennie)
maryaan
Cytat(spook @ 4.02.2007, 18:23:22 ) *
Maryaan odpowiedziała
odpowiedzial tongue.gif winksmiley.jpg
Cytat
Numer pesel jest oczywiście jak najbardziej dobrym kandydatem na klucz główny
pod warunkiem ze kazdy skladajacy cv czy tam wniosek pesel poda, jesli nie poda to takim posunieciem sam sobie wiazesz rece bo bedziesz mial sterte zlozonych papierow ktorych nie wprowadzisz do bazy bo nie masz peselu = nie masz mozliwosci dodac papierka bez peselu
spook
Maryaan - nie czytasz uważnie. Napisałem, że
Cytat
Numer pesel jest oczywiście jak najbardziej dobrym kandydatem na klucz główny, ale jeżeli z przczyn technicznych....

Chodziło mi o to, że numer pesel spełnia idealnie zadania klucza głównego, ale stwierdziłem też, że jeżeli Izka nie może go zastosować w swojej bazie musi szukać innego rozwiązania.

Pozdrawiam
tabascoo
czy nie wydaje wam sie ze Izce przydalo by sie roztlumaczyc to dokladniej bo raczej nie sluchala na lekcji o kluczach...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.