Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mySQL] Jak zaprojektować bazę CD?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bosh
Hi!
Mam do Was takie pytanie:
Chcę zrobić strone, która pozwalałaby na wpisywanie danych o płytach CD do swojej prywatnej bazy. Robię to dla wprawy, bo postanowiłem rozszerzyć horyzonty i poznać php i mySQLa...

I dlatego mam do Was pytanie, jak proponujecie zaprojektować bazę, by wpisywac do niej nastepujące informacje:
artysta, tytuł, data wydania, gatunek, tytuły piosenek, opis kapeli (link www, skład, zdjęcie zespołu-link), opis płyty, link do zdjecia etc

Zastanawiam się nad tym, że jeśli płyta jest typu składak, to warto mieć możliwość dodania nie tylko tytuły piosenk ale i poszczególnych wykonawców.

Czy zrobić tabelę:
kapela i pola: id_kapeli, plyty, opis_kapeli

i potem tabele podległe, które by zawierały:
plyty: id_albumow, id_kapeli (po tym mialyby sie znajdować konkretne płyty dla kapel), tytuly_albumow

opis_kapeli: link_www, link_zdjecie_kapeli, sklad, opis

no i do każdej tabeli plyty, byłaby tabela podległa (zależna od tego czy płyta artysty, czy składak) z:
id_albumow, tytul_piosenki, czas (opcja), uwagi (wersja live itp)

id_albumow, nazwa zespolu, tytul_piosenki, czas, uwagi

Czy taka budowa ma sens, czy tego typu bazy projketuje się inaczej?

Proszę o Wasze uwagi. Gwoli wyjaśnienia - wziąłem się za coś dużego, ale chcę zrobić raz baze, a potem spokojnie budować kod php, by czegoś się nauczyć.

Hi!
Odświeżam temat...
Czy naprawdę nikt z Was nie może mi nic podpowiedzieć??
Raynold
Zależy, jak bardzo chcesz rozbudować swoją bazę. Jeśli chcesz ją mieć stricte poprawną, uwzględniając normalizację, to proponowałbym tabele:

tabela: kapele (ogólne info o kapeli)
PKEY: id
pozostałe pola: nazwa, linki, mały opis etc.

tabela: squady (powiązania muzyków z kapelami - jeden muzyk może grać w kilku zespołach)
PKEY kid, id
FKEY kid --> kapele.id
pozostałe pola: brak

tabela: muzycy (ogólne info o muzykach)
PKEY id
pozostałe pola: info o każdym z muzyków

tabela: albumy
PKEY: id
FKEY: kid --> kapele.id
pozostałe pola: data wydania, opis etc

tabela: utwory
PKEY: id, aid
FKEY: aid --> albumy.id
pozostałe pola: tytuł utworu, komentarz etc.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o relacyjnych bazach danych - poszukaj na góglach :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.