Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQL/php Pobranie zawartosci pola i wpisanie jej do pola w innej tabeli jako wartosc klucza obcego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alanoe
Witam

chce zapisac pewna wartosc pola person_ID z tabeli person w polu Person_ID w tabeli user_login.

Zadeklarowane zmienne ktorych wartosci pobieram z formularza:

$login1 = (strtolower($_POST['login']));
$pass1 = ($_POST['pass']);
$name1 = ($_POST['name']);
$surname1 = ($_POST['surname']);
$email1 = ($_POST['email']);
$tel1 = ($_POST['telephone1']);
$tel2 = ($_POST['telephone2']);

na poczatku wpisuje w tabele person odpowiednie wartosci z formularza:

$ins2 = mysql_query("INSERT INTO `person` (`Name`, `Surname`, `Email`) VALUES ('$name1', '$surname1', '$email1')");

Klucz dla tej tabeli - zmienna Person_ID - inkrementuje sie automatycznie.
Chce jego wartosc teraz zapisac w tabeli user_login jako Person_id:

oto tresc zapytania - ktora mialam nadzieje pobierze zawartosc pola Person_id z tabeli person:

$zapyt = mysql_query("SELECT `Person_id` FROM `person` WHERE `Name`='$name1' AND `Surname`='$surname1';");

I dalej myslalam ze wpisze ja w tabele user_login:

$ins1 = mysql_query("INSERT INTO `user_login` (`Login`, `Pswd`, `Locked`, `Person_ID`) VALUES ('$login1', '$pass1', 0, '$zapyt');");

wszystko chodzi ladnie tylko nie wpisuje mi zawartosci tej jednej komorki sad.gif((((

Czy moze jest jakis inny sposob na to by w jednej tabeli istnial klucz odwolujacy sie do danego rekordu w innej tabeli?

BARDZO PROSZE O POMOC
Alanoe
spryciula
sprawdź czy to zapytanie pobiera interesujące Cię dane:
i wykasuj ten ";"(średnik) po `Surname`='$surname1'

1. $zapyt = mysql_query("SELECT `Person_id` FROM `person` WHERE `Name`='$name1' AND `Surname`='$surname1' ");

a poza tym, zmienna $zapyt, wczytaj jej wartość przez
  1. <?php
  2. $zm = mysql_fetch_array($zapyt);
  3. $person_id = $zm['Person_id'];
  4. ?>

1. $ins1 = mysql_query("INSERT INTO `user_login` (`Login`, `Pswd`, `Locked`, `Person_ID`) VALUES ('$login1', '$pass1', 0, '$person_id')");

pisałem z palca, nie testowałem, mogą być literówki
alanoe
Dziekuje spryciula :*

wszystko dziala poprawnie smile.gif

pozdrawiam

Alanoe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.