Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Jak zrobić miniatury wszystkich zdjęć w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grattz
Jeśli jest taka funkcja to poprosze :] A jeśli nie to jakbyście rozwiązali dany problem :

W JEDNYM formularzu uploaduje kilka plików. Siłą rzeczy trzeba im przypisać różne argumenty.
Kod
$_FILES['Plik1']['name']
$_FILES['Plik2']['name']
$_FILES['Plik3']['name']

No wiec potem jak chce sie operować na tych plikach ( np. robić z nich miniaturki) to trzeba do każdego pliku pisać ten sam skrypt zmieniając w nim argumenty

Nie wiem jak to ujednolicić by nie dublować kodu. Próbowałem tworzyć tablice i wykorzystać funkcje while ale to przerosło moje możliwości.
Mozna by tez korzystać z bazy danych ale pliki te mam zapisane w wierszach ( jeden koło drugiego) wiec ta opcja odpada.

Może mnie ktos nakierować jak rozwiązuje sie taki problem ?
lopik
OT: Dlaczego napisałeś drugi taki sam topic ? blink.gif

--edit (Sab)
~lopik, do tego służy button raportuj, nie zapominaj o nim!
Drugi topic usunięty.
grattz
Cytat(sf @ 3.02.2007, 14:33:25 ) *
funkcja + pętla foreach powinna załatwić sprawę winksmiley.jpg

Super ! Udało sie. Zrobiłem tak : (pokaże na przykładzie prostego kodu kopiowania)
  1. <?php
  2. //Uploadowanie plików na serwer.
  3. if (isset($_FILES['Plik1'])) move_uploaded_file($_FILES['Plik1']['tmp_name'],'../portal2006/pieski/'.$id.'/'.$id.$_FILES['Plik1']['name']);
  4. if (isset($_FILES['Plik2'])) move_uploaded_file($_FILES['Plik2']['tmp_name'],'../portal2006/pieski/'.$id.'/'.$id.$_FILES['Plik2']['name']);
  5. //koniec uploadowania plików na serwer
  6.  
  7. //początek tablicy
  8. $Plik['Plik1']='Plik1';
  9. $Plik['Plik2']='Plik2';
  10. //koniec tablicy
  11.  
  12. //funkcja mające pliki wgrane na serwer przekopiować w inne miejsce (prosty przykład jakiejs operacji)
  13. foreach($Plik as $P=>$P1)
  14. {
  15.  $staryplik = '../portal2006/pieski/'.$id.'/'.$id.$_FILES["$P1"]['name'];
  16.  $nowyplik = '../portal2006/mini_'.$id.$_FILES["$P1"]['name'];
  17. if (file_exists($staryplik)) copy($staryplik, $nowyplik);
  18. else 
  19. {
  20. echo ('Nie wysłałeś tylu plików ile jest formularzy ale nie szkodzi bo skrypt i tak sie
     wykona bez błędów'
    );
  21. }
  22. }
  23. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.