Piszac oskryptowanie swoich stron korzystam z php+MySQL+EZ_SQL+SMARTY.
Chicalbym jednak teraz dorobic generowanie statycznych stron - aby zmniejszyc obciazenia serwera, i tym samym porawic szybkosc dzialania stron.
Szukam walsnie jakiegos artykuly na temat bardzo efektywnego gerneowania statycznych strony.
Choi mi o golnie o to zeby w szybki sposob sprawdzic na postawie:
4 zmiennych czy taka stronka jest wygnerowana w katalogu CACHE oraz do kiedy jest wazna (tzn dolaczyc do generowanych statycznych storn mozliwsoc definowania czasu CACHOWANIA) - i tak jak stronka jest w CACHU to ja wysietlamy, w przeciwnym wypadku wykonujemy kod strony odpowiedzilany za pobranie danych z bazy i wyswietlenie stronki przez szablon SMARTY, i wtedy zapisujemy wygerneowana storne jako stronke statyczna.
Ma ktos pomysl jak takie cos szybko zreazliwac - bo cos nei abrdzo jestem przekonany do mechnizmu cachowania ze SMARTY-ch. ?
PS. Jesli chodzi o elementy dynamiczne to tym sie teraz nie martwie bo w takiej sytauacji uzywam AJAXA (formularze, wyswietlanie losowych reklam itp).
Cytat
Witam.
Znalalem taki kodzik do Cachowania stron.
Bardzo rposze co myslicie o nim - a dokladnie o jego wydajnosci.
Bo potrzeba mi naprawde szybkiego skryptu do generowania statycznych stron i ich odczytu.
Znalalem taki kodzik do Cachowania stron.
Bardzo rposze co myslicie o nim - a dokladnie o jego wydajnosci.
Bo potrzeba mi naprawde szybkiego skryptu do generowania statycznych stron i ich odczytu.
<?php $cachedir = 'static/'; // Directory to cache files in (keep outside web root) $cachetime = 600; // Seconds to cache files for $cacheext = 'cache'; // Extension to give cached files (usually cache, htm, txt) // Lista stron ktorych nie Cachujemy 'domena.net/?m=search' ); $page = 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . $_SERVER['REQUEST_URI']; // Requested page $ignore_page = false; } $cachefile_created = ((@file_exists($cachefile)) and ($ignore_page === false)) ? @filemtime($cachefile) : 0; // Pokazujemy strone z CACHU //ob_start('ob_gzhandler'); //ob_end_flush(); } else { ################### //kod strony ################### // Zapisujemy strone do Cachu // save the contents of output buffer to the file } ?>
Bardzo prosze o sugestie - aby zrobic naprawde wydajne cachowanie.