Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kasy fiskalne u taksówkarzy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zulus
Ciekaw jestem co myślicie o kolejnych posunięciach naszego "kochanego" rządu. Tym razem pytam o głośny problem taksówkarzy, co sądzicie na ten temat.
nobody
IMO kolejny powalony pomysl...w 100% zgadzam sie z taxiarzami. Ladny strajk dzisiaj zrobili... :wink:
Fo
nasz kochany rzad najwyrazniej chce opodatkowac wszystko co przynosi nam zwyklym ludziom dochody... taxiarzy popieram bo maja o co walczyc ... a co do naszego rzadu jeszcze to ja np. z checia bym go opodatkowal... nie jestem biegly w sprawach politycznych ale czy oni (ci z rzadu) plata podatek ?chyba tak... ale zarabiaja troche wiecej niz np. moj ojciec .. jakos tak srednio to roznica wynosi miedzy moim tata a panem poslem jakies 9 000 zl ... to licze tak cienko, niewiem czemu zamiast zabierac znowu nam kase i latac ta swoja dziure nie zalataja jej swoimi pieniedzmi ... no moze by sie chociaz troche dolozyli a nie sciagaja caly czas z nas ile tylko wlezie... :/
nobody
Fo tyle to oni zarabiaja oficjalnie, a nieoficjalnie to z drugie tyle... aaevil.gif Do dpy z takim rzadem ohmy.gif
Fo
to moze zroobmy jakies no niewiem powstanie przeciwko naszemu rzadowi ? chociaz jak tak patrze moim okiem wybiegajacym na przyszlosc to taki strajk chyba by nic nie dal .... nie w naszym kraju ... moze ma ktos jakis pomysl jak tu zrobic restrukturyzacje naszego rzadu pod wzgledem ilosci poslow i ich dochodow miesiecznych ? btw... czy jest gdzies jakas notka, punkt, ustawa ... ktora mowi ile miesiecznie minumum moze zarabiac ktos z sejmu ?
Sir Blade
a ja jestem za wprowadzeniem kas smile.gif

wiem, ze to moze wygladac dziwnie raz jestem przeciwny wzrostowi vat(internet) a tu popieram rzad. Ale taksowkarz to dzialalnosc gospodarcza taka sama jak inne i dlaczego ja mam ponosci koszty zakupu kasy, placenia podatku od obrotu a taksiarz placic ryczalt w wysokosci 200 PLN/m-c questionmark.gif?

Uwazam, ze kazda dzialalnosc powinna byc obostrzona tymi samymi obowiazkami czyli kazdy ma kase, kazdy placi podatek(najlepiej te 18%) a skarbowka pilnuje tylko aby kazdy placil.

Kasy dla taksiarzy to to samo z handlujacymi na ulicy. Pochodze z nowego targu (slawny jarmark czwartkowy) Nikt nie ma kasy, 3/4 handluje na lewo a ja place czynsz, podatek itp w imie czego?questionmark.gif

Wiem, ze w mniejszych miastach taksowka to musi przejechac cale miasto dwa razy aby na taksometrze wybilo ze 20 zlotych ale w takiej wawie jak czlowiek sie ruszy(np stoklosy-pola mokotowskie) to placi za taryfe jak za woly.

pzdr
patrycjusz
w pełni popieram wypowiedź mojego przedmówcy.
Na jakiej podstawie ja mam płacić podatki w taki sposób jaki płace czyli jak normalny przedsiębiorca a taxiarze i (tu mozna by wymienić pare grup społecznych) płacą podatki w postaci ryczałtów itp.
Ludzie zrozumcie że jeżeli chcecie żyć w tętniącym kraju obfitującym w dostatek to musimy wszyscy płacić podatki a najlepiej wszyscy w takiej samej postaci już nie wspominając o tym żeby były małe... kiedyś wracałem z imprezy (dla zorientowanych z galerii mokotów na gagarina) i taxiarz zgarnął mnie 40 zeta... pomyślcie ile jest wokół was grup społecznych pracujących w ten sposób i płacących taki zryczałtowany podatek w wysokości 200 zeta na miesiac. Mam przyjemność na codzien współpracować z najlepszymi fachowcami w kraju od prawa pracy i powiem wam tylko jedno....
dopóki ludzie nie zrozumieją że podatki trzeba płacić w możliwie najlepszy (czyt. najprostszy sposób rozliczania, jednakowa stawka, prosty i przejrzysty system) i dopóki te pieniądze nie będa wydawane w możliwie najlepszy sposób (a nie to co sie dzieje gdzie prawie 40% przyszłorocznego budżetu idzie na opieke społeczną gdzie jakieś 40-50% to ludzie nawet nie myślaćy o tym żeby szukać pracy czy samemu rozpocząć działalność gospodarczą) dopóty będzie źle i każdy będzie narzekał na drugiego polaka że on ma lepiej a ja nie. I proszę opamietajcie się w końcu rozejrzyjcie się wokół siebie... może praca nie leży na ulicy ale dla chcącego i mającego pomysł to nawet duży próg podatkowy (jaki mamy teraz) nie jest straszny.
Pozdrawiam patS.
pagolik
A mnie to tam obojetne smile.gif Tak i tak nie jezdze taksowkami smile.gif
HaRy
spojrzcie na to jeszcze z innej strony ...

powiedzmy, ze sprzedajesz kasy fiskalne ... takie 150 tys. kas to dla producenta full kasy.

ciekawe czy owy producent jest dobrym przyjacielem "leszka" ... ?

winksmiley.jpg
DeyV
hary - a kto ci proni rozpocząć produkcje? Czy to może kolejny rynek zmonopolizowany? smile.gif
dragossani
Z tego co słyszałem to trochę zmonopolizowany. Na produkcję kasy trzeba mieć homologację, certyfikat czy coś w tym stylu, a każdemu tego nie dają. Popieram jednak zrównanie zasad dotyczących kas. Podobnie jak popieram podatek liniowy. Jakieś szczególne przywileje to nigdy nie jest dobry pomysł. Gospodarka w dużym stopniu powinna regulować się sama.
kris_
nie wiem czy kasy fiskalne to najlepsze wyjscie, ale sytuacja wktorej jedni sciemniaja z podatkami, ubezpieczaja sie w KRUS'ie i sa bezkarni a inni placa podatki za nich i za siebie i jeszcze sa szykanowani przez fiskusa jest patologiczna. Albo niech moga oszukiwac wszyscy, albo niech nie moze oszukiwac nikt. Powody dla ktorych chce wprowadzic kasy rzad i sposob przyznawania homologacji to juz zupelnie inna sprawa. Mysle ze sa inne sposoby sprawiedliwego opodatkowania taksowkarzy ale jestem za kasami jezeli inaczej sie nie da.
KaMeLeOn
Nie ma co się czarować... taksówkarze zawsze nabijali kieszenie kasą, ale czasy się niestety zmieniają.
zulus
nie zgadzam się, taxsiarze mają mnóstwo wydatków nawet kupno tego napisu taxi kosztuje, do tego dochodzi składka,koszt taxometru, szczegółowe przeglądy i wiel innych wydatków, spora część z nich mieszka we własnej taksówce, pracują nocami, boją się żę ktoś ich nie zaskoczy (wójek ma zawsze nóż koło siebie biggrin.gif )...

heh koszmar i do tego kasy fiskalne
scanner
a jeszcze bardziej spora czesc to emeryci nie majacy co robic w domu. Wiem, bo z kolei moj wujek to taka złotówa... wielu jest takich. Nie dosc ze emeryture dostaje, to jakies 2.000 wyciaga na taksowce minimom (wiem co mowie - zrzeszeni w spolkach tak wyciagaja - i to w chorzowie - strach pomyslec, co sie dzieje w wawie lub inym duzym miescie)
PMadej
jestem za kasami w taksowkach obiema rękami ... a dlaczego ... dlatego ze mam wlasna firme scislej apteke. Jak ktos jest ciekawy ile tu jest obostrzen podatkow pseudopodatkow oplat itp polecam prawo farmaceutyczne i wszystkie rozporzadzenia ...

a swoja droga to ten rzad jest niezle po****
patrycjusz
heah ale temat... smile.gif
ale tak to prawda taksiarze w niektórych miejscach naszego kraju zarabiaja kokosy.... a wydatki żeby rozpocząć działalność?
hie hie a kto ich nie ma?
ale na tym polega wolny rynek.... żeby zebrać najpierw trzeba posiać...
a co do dzisiejszego rządu.... wbrew pozorom i tego co niektórzy na ten rząd mówią... to ja np. nie zamieniłbym go na rząd PO czy PiS naprzykład.
he,he pewnie teraz się spytacie dlaczego?
Może wielu z was nie pamięta (jesteście młodzi lub byliście wtedy aż tak bardzo zapracowani) to wlaśnie osoby tworzące dziś gabinety PO i PiS to w generalnej wiekszości posłowie będący już na 2 czy 3 kadencji... którzy przepychali takie ustawy jak ustawa o obowiązku jeżdżenia w kasku na rowerze czy inne temu podobne lobbingowe ustawy.
Tak więc reasumując w polsce potrzebna jest albo radykalna zmiana myslenia obecnych polityków albo ich całkowita wymiana i zmiana systemu władzy ustawodawczej...
Pozdrawiam patS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.