Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] logowanie + gif + "zakrycie" strony warstwą
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
kossa
Witam,
napisałem system logowania i przerobiłem go na ajax z wykorzystaniem biblioteki advAjax.

Zacząłem się bawić i postanowiłem uatrakcyjnić sam proces oczekiwania na komunikat - czy udało się czy nie smile.gif

Dodałem sobie warstwę z gifem animowanym - że się ładuje smile.gif mam z-index i wyświetlam sobie gifa nad formularze, jest ok we wszystkich przeglądarkach

Postanowiłem teraz dodać nową warstwę, która ma zakryć całą stronę, nad nią pojawia się gif... i jest ok w FF, jednak w IE i O nie pojawia się nowa warstwa.

nową warstwę wyświetlam tak:

1. document.getElementById("logowanie_bg").style.display = " block; "

Zastanawiam się, czy w ogóle dobrze kombinuję z rozwiązaniem w ten sposób tego problemu czy robi się to inaczej. Tego typu efekty widziałem w galeriach zdjęć opartych na ajaxie, kiedy fotka się pojawia w powiększeniu a obszar do okoła jest nieaktywny i zasłania stronę...

Proszę o wskazówki jak to "ugryźć", czy to się robi właśnie na divach i może sknociłem style czy rozwiązuje się to w inny sposób.

Pozdrawiam,
Łukasz
prond
Tak na szybko to polecam bibliotekę 'Prototype Window' (http://prototype-window.xilinus.com/).

Znajdziesz w niej klasę Dialog, która pozwala na wyświetlanie ładnych alertów.

Można oczywiście samemu, od nowa, ale jestem zdania, że to jest mało optymalne rozwiązanie (zwłaszcza pod względem czasu i często jakości).
kossa
Dzięki, poczytam smile.gif

Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.