Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/ZF] jak wyciągnąć tablicę wartości POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
juzwa
sytuacja jest taka - do rejestru ładuję tablicę POST - i teraz chciałbym aby je stamtąd wyciągnąć jako tablicę

gdy wyświetlę sobie jak wygląda zmienna to na ekranie mam

Zend_Filter_Input Object ( [_source:protected] => Array ( [parametr_1] => [parametr_2] => [dodaj] => Dodaj obiekt ) )

i teraz jak dobrać się do tej tablicy - bo sytuacja wygląda tak - można dodać do tablicy jakiś obiekt z parametrami, ale liczba parametrów i ich nazwa może być różna dla każdego z obiektów

a zarówno w manualu jak i w przykładach jest ładnie opisane dobieranie się o tego przez nazwę - a jak nie znam nazwy - bo może być zestaw parametrów różny i nie wiem z czego składa się przesłany formularz

a ja chcę wyciągnąć tablicę

jak to zrobić

ps - bo można trochę na około - tj sprawdzać jakie parametry są przypisane do obiektu a potem po tych parametrach - ale po co dodatkowy selekt skoro te wartości już są, ale trzeba by to jakoś wyciągnąć
starach
Hmm może za pomocą get_object_vars()
juzwa
dzięki za odpowiedź

ale chyba nie za bardzo

zrobiłem tak

$test=get_object_vars($post);
var_dump($test);exit;

a na ekranie mam

array(0) { }

to - wg mnie dłuższe - rozwiązanie wygląda tak - ono działa, więc jest OK - chodziło mi tylko o to czy da się to zrobić inaczej lepiej

1 - pobieram listę parametrów należących do tego obiektu (przez PDO - fetchAll)
2 - potem w pętli sprawdzam, czy dany parametr istnieje - jak dla mnie zmienna ma nazywać się parametr_(id) - to tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś w czasie wykonywania operacji dodał jakiś parametr dla danego obiektu lub coś takiego
  1. <?php
  2.  foreach($param_array as $key)
  3. {
  4. $paramName='parametr_'.$key['id'];
  5. if ($post->keyExists($paramName))
  6. {
  7.  //jesli istnieje to dodaj lub rób co tam chcesz
  8. }
  9.  }
  10. ?>

z tym, że jest to trochę - chyba - naokoło - ale jak na razie innej metody nie znam, jak się dostać do pól formularza, gdy nie zna się nazw pól i ich liczby
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.