Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Brak danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Domin
Jak zmienić ten zapis aby w momencie gdy checkbox nie jest zaznaczony wysyłał wartość 0.

1. <input type="checkbox" class="checkbox" name="baza" value="1" <? if ( isset($_GET['edit'])) { if ($row['access_baza'] == 1) { echo 'value="1" checked';} } ?>" />

lub co zrobić aby na IIS pozwalał wysłać puste dane.
sticker
imo checkboxy nie powinny wysyłać żadnych wartości tylko tyle czy są zaznaczone czy nie... (ale to tylko moja opinia)
Jeśli chodzi o zmiane value to na przykład javascript
  1. <INPUT TYPE="checkbox" NAME="Item1" VALUE="1" CHECKED onClick="clickFunction(this)">
  2. <script type="text/javascript" >
  3. function clickFunction(elem){
  4. if ( elem.checked )
  5. elem.value = 1 ;
  6. else
  7. elem.value = 0;
  8.  
  9. alert( elem.value);
  10. }
Domin
To nie jest takie proste jak się wydaje. Nie chciał bym tego robić, ale muszę to zrobić bo IIS z jakiejś przyczyny nie pozwala mi wysłać pustych danych gdyż wywala że nie jest zdefiniowane. Jeśli wiecie jak i co zmienić w konfiguracji IIS żeby pozwalał mi wysłać puste dane, to by było super.
misiek172
checkbox zawsze wysyła czy jest FALSE czy TRUE... więc nie powinien wywalać problemów... jednak jeśli wywal to sobie zrób instrukcje warunkową że jeżeli false to 0 a jeżeli true to 1
nospor
Cytat
checkbox zawsze wysyła czy jest FALSE czy TRUE

NIeprawda. Jesli checkbox jest zaznaczony to wysyla wartosc, jesli mial wpisaną lub "on" jesli nie mial ustalonej wartosci. Jesli checkbox nie jest zaznaczony to wogole sie nie wysyla.

@Domin na IIS ci wali bledami bo masz wlaczone by je walil. na apache tez by ci walil, ale zapewne masz wylaczone.

To sie robi tak:
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['nazwacheckboxa']))
  3.  echo 'zaznaczono';
  4. else
  5.  echo 'niezaznaczono';
  6. ?>
Domin
Chcę aby walił błędami, żebym mógł je wyeliminować. Tylko że na Apache działa a na IIS nie dodaje rekordów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.