(chciałem zrobić coś strony z linkami s.php?id=1 i żeby te dane był wyświetlane na stronach w zależności od ID)
lecz wyświetla mi cały czas jedną i tą samą stronę... a nie zmienia.
plik funkcje.php
<?php function strony() { $id = (int) $id; $query = "SELECT * FROM strony WHERE id=$id"; if($a==0) { $title = 'błąd!'; $text = 'Nie ma strony o takim numerze w bazie danych! '; } else { $tytul = $r['tytul']; $text = $r['text']; } } ?>
s.php
<? strony(); } else { } ?>
oczywiście zincludowałem plik funkcje.php już nie mogę sobie poradzić.
2 mój problem to to że skrypt ktory napisałem niechce mi aktualizować danych w mysql :|
w kodzie dodałem
<?php ?>
i wyswietliło mi:
Kod
UPDATE menu SET nazwa='', zawartosc='' WHERE id=
a skrypt wygląda tak:
<?php include("config.php"); $zapytanie = "SELECT * FROM menu ORDER BY id DESC"; echo " <tr> <td width="4%">".$wiersz['id']."</td> <td width="18%">".$wiersz['zawartosc']."</td> <td width="18%">".$wiersz['nazwa']."</td> <td width="6%"><b><a href="edit.php?stan=mod&id=".$wiersz['id']."">Modyfikacja</a> / <a href="edit.php?stan=usun&id=".$wiersz['id']."">Usun</a></b></td> </tr>"; } if($stan=='mod') { $query = "SELECT * FROM menu WHERE id=$id"; $zawartosc = $row['zawartosc']; $nazwa = $row['nazwa']; echo '<form name="form_1" method="POST" action="edit.php?stan=update"> <table align="center" border="0" cellspacing="3" cellpadding="0"> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01">tytuł menu</td> <td class="next"> <input type="text" name="title" size="35" value="'.$nazwa.'"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01">zawartość</td> <td class="next"> <textarea name="text" rows="15" cols="80" style="width: 100%">'.$zawartosc.'</textarea> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01"> </td> <td class="next"> <input style="font-weight: bold;" type="submit" name="ok" value="zapisz"> <input type="reset" name="Reset" value="wyczyść"> <input type="hidden" name="cmd" value="update"> </td> </tr> </table> </form> '; } if($stan=='update') { $query = "UPDATE menu SET nazwa='$nazwa', zawartosc='$zawartosc' WHERE id=$id "; } if($stan=='usun') { $query = "DELETE FROM menu WHERE id='$id'"; } elseif ($cmd == 'dodajblok') { echo '<form method="post" action="edit.php?cmd=menu_d"> <table border="0" cellspacing="3" cellpadding="0" align="center"> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01">tytuł menu</td> <td class="next"> <input type="text" name="nazwa" size="35"> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01">zawartość</td> <td class="next"> <textarea name="zawartosc" rows="15" cols="80" style="width: 100%"></textarea> </td> </tr> <tr> <td align="right" valign="top" class="uni_01"> </td> <td class="next"> <input style="font-weight: bold;" type="submit" name="menu_d" value="dodaj"> <input type="reset" name="Reset" value="Wyczyść"> </td> </tr> </table> </form> '; } elseif ($cmd == 'menu_d') { $query = "INSERT INTO menu SET zawartosc='$zawartosc', nazwa='$nazwa'"; } ?>
usuwanie i dodawanie ładnie działa a modyfikacja już nie :| Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.