Potrzebuje utworzyć taki skrypt, w którym:
- użytkownik będzie z rozwijalnej listy, albo checkboxów (obojętne) wybierał kilka pozycji - chodzi dokładnie o produkty spożywcze,
- nastepnie po dokonaniu wyboru i po kliknieciu w przycisk formularza (powiedzmy "dodaj") zostanie przeniesiony na strone gdzie będą wypisane wybrane przez niego produkty spożywcze, przy czym przy każdym z tych produktów będzie okienko, w którym użytkownik będzie musiał podać wagę danego produktu
-po wpisaniu wartosci w okienka i po kliknieciu guzika (powiedzy "oblicz" tym razem) zostanie przeniesiony na strone, gdzie bedą znów wyświetlone nazwy produktów, które wybrał na początku i dodatkowo będzie wyświetlona wartość kaloryczna każdego produktu, ale powiększona o wagę, którą podał wcześniej użytkownik
I teraz tak: z dwoma pierwszymi punktami sobie poradziłem - utworzyłem formularz z checkbox'ów z nazwami produktów, każdemu nadałem nazwę: nazwa[], uzyskaną w ten sposób tablicę wydrukowałem na następnej stronie przy pomocy foreach - zresztą zamieszcze skrypt, żeby było jaśniej:
Kod pierwszej strony kalorie.html
Kod drugiej strony przetworzkalorie.php
<form action="obliczkalorie.php" method="post"> <table border="0"> <tr> <?php foreach($owoce as $owocki) { echo'<td align="left">'.$owocki.'</td><td align="right"><input type="text" name="wartoscowoce[]" size="4" maxlength="4"/></tr><tr>'; } ?> <tr><td colspan="2" align="center"> <input type="submit" value="oblicz" /> </td></table> </form>
No i teraz nie wiem jak zrobić następną stronkę.
Prawdopodobnie muszę dodać na początku zmienne tych wszystkich owoców z przypisanymi im wartościami kalorycznymi, żeby było z czego obliczyć. Ale nie wiem jak pobrać tylko te wartości, które będą odpowiadały tym wybranym przez użytkownika.
Jesli ktoś może mi pomóc, to będę bardzo zobowiązany :-)