Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: O przyszłości PHP Początkujący
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rzseattle
Cytat
no wrescie mi to ktos wytłumaczył biggrin.gif thx

no nie wiece co poziom tego forum powoli schodzi na psy

tzn topicki w niedalekiej przyszlosci :
1. 'Jak oznaczyc zmienna (slyszalem cos o $)'
2. 'Czy mozna uzyc funkcji wiecej niz raz (tylko raz ja zadeklarowalem)'
3. 'wyswietla mi' BRAKUJE CI ZNAKU ';' NA KONCU KOMEDY' - o co chodzi?questionmark.gif?'

ps GreyHat (czy jakos) gratuluje kolejnej blyskotliwej uwagi, widze ze sie rozwijasz laugh.gif
adwol
Cytat
NA KONCU KOMEDY' -

Zanim zaczniesz się naśmiewać z innych naucz się najpierw ortografii, bo z tego też można śmiać się godzinami.

To forum jest dla POCZĄTKUJĄCYCH, więc jeśli nie odpowiada Ci jego poziom to go nie czytaj. Zdarzają się tu takie posty i będą się zdarzać, a od tego są opiekunowie/moderatorzy aby poprawić/wytłumaczyć człowiekowi gdzie robi błąd lub co zrobił niezgodnie z regulaminem.
rzseattle
Cytat
Cytat
NA KONCU KOMEDY' -

Zanim zaczniesz się naśmiewać z innych naucz się najpierw ortografii, bo z tego też można śmiać się godzinami.

To forum jest dla POCZĄTKUJĄCYCH, więc jeśli nie odpowiada Ci jego poziom to go nie czytaj. Zdarzają się tu takie posty i będą się zdarzać, a od tego są opiekunowie/moderatorzy aby poprawić/wytłumaczyć człowiekowi gdzie robi błąd lub co zrobił niezgodnie z regulaminem.

sorry wiem co to znaczy uczyc sie od samego poczadku bez jakielkolwiek wiedzy i nie musisz mi tlumaczyc ze pojawiaja sie trudnosci bo sam owe trudnsci w php pokonywalem i to jeszcze gdy to forum obslugiwaly 2-3 osoby

ale powiem ci tylko jedno obecnie (np ten topic) dla ludzi jest latwiej napisac na forum niz samemu poszukac odpowiedzi (ktorych jest pelno) i to nie chodzi o to ze nasmiewam sie z czyjejs niewiedzy (samemu bym nie smial bo moja wiedza jest o wiele mniejsza od twojej) tylko wysmiewam sie z czyjegos lenistwa i braku calkowicie szeroko pojetego braku logicznego myslenia (moze takie zboczenie ale kiedy ja startowalem to nikt mi w takich rzeczach nie pomagal), chociaz bedac szczerym glownie chodzi o lenistwo

ps jesli chodzi o ortografie to pewnie jeszcze raz bedziesz mial okazje mi cos wytknac bo z polskiego jestem dupa
spenalzo
Wiesz... jak ktoś nie wie podstawowych rzeczy to na moja pomoc nie może na 101% liczyć - do podstaw to jest manual i kursy. Forum jak się czegoś nie wie, ale nie pierdół.
rzseattle podał dobry przykład.
Cytat
1. 'Jak oznaczyc zmienna (slyszalem cos o $)'

Ja też tak uważam, że niedługo będą takie pytania.
A ja będę i tak uparcie w takich sprawach odsyłał do manuala. B jeżeli ktoś nie umie sszukać to programistą nie będzie.
Seth
To nie jest Hydepark. Chcecie konynuowac dyskusje wydzielcie posty do Hydeparku.
spenalzo
Po pierwsze: posty wydzielone z tematu na forum php Początkujący.

I jak tu nie wierzyć, że to forum zachowa wysoki poziom... Dzisiaj pojawił się temat (tutaj) czy można porównać dwa timestampy uniksowe - nie pomogły wyjaśnienia kolejnych osób żeby sprawdzić metodą prób i błędów - co Wy na to? Nadal uważacie, że należy takie coś tolerować? rzseattle podał przykład, który już naprawdę niedługo się może pojawić "jak się zapisuje zmienną?"...
Kocurro
Tego nie należy tolerować...

sam jestem średni w te klocki, ale chętnie bym pomagał początkującym....tylko jak można pomóc gdy pojawiają się durne pytania,człowiek nie potrafi zrozumieć co siedo niego mówi i co gorsza jeszcze Cię opr* jak powiesz, że coś robi nie tak...
rzseattle
moze maly offtopic no ale jakos mam przed oczyma laboratoria (jakie pewnie ma nie jeden na tym forum) i to ze jesli na wstepie nie napiszesz poprawnie kartkowki to wogole nie jestes partnerem do rozmowy na dany temat i od razu wylatujesz.

heh tylko ze na forum ludzie podobno sami chca sie czegos nauczyc i nie powinno sie ich wogole odsylac do manuala bo sami go powinni przejzec zanim napisza nowy post

tymczasem namnaza sie nowych topicow ktore sa konczone wlasnie tak
Cytat
RTFM.
[manual:b30c0f2dda]imagestring[/manual:b30c0f2dda]

Cytat

Cytat

lub w ten sposob (kiedys to sie nie zdarzalo)
Cytat
[REGULAMIN]  :evil:

i mysle ze wszyscy sobie zdaja sprawe ze podalem tu tylko bardzo niewielka czesc tego co jest na forum

i w zasadzie mysle ze forum poszlo troche w zla strone tzn zamiast przycisku Manual mozna by bylo w tym miejscu po prawej stronie umiescic w tabelke z linkami do odpowiednich artykulow i naglowkiem [b][u]ZANIM NAPISZESZ POSTA SPRAWDZ !!! chyba to by lepiej sie sprawdzilo niz topicki przyklejone

no ale to oczywiscie moje osobiste zdanie - moze jeszcze ktos sie wypowie
Kocurro
Masz rację...ale zauwasz, że to szefowie tego forum tak ciagle piszą...ciekawe co siestanie gdy ludzie odejdą z tego forum do innego questionmark.gif czy newcomo będzie z tego zadowolone?? co wtedy jak zostanie 5 osób i każdy będzie szefem??
Seth
To prawda tematy sa rodem z dowcipow szkolnych.
Ale nie zapominajcie, ze jest ono czyszczone co pewien czas, wiec nie zasmiecaja one az tak forum.

Chociaz co do niektorych tematow ( http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6345 ) mam szczegolny sentyment winksmiley.jpg)) to jednak przydalo by sie zastanowic czy moze powodem tak niskiego poziomu jest to, ze user nei musi sie logowac ?
Kocurro
Masz rację Seth...może gdyby trzeba było się logować byłoby inaczej - jak mnie wassago pogonił na PW to już jestem grzeczny biggrin.gif...chociaż z drugiej storny wzrosła by liczba userów któyz zapisują sie i nikną...
rzseattle
Cytat
To prawda tematy sa rodem z dowcipow szkolnych.
Ale nie zapominajcie, ze jest ono czyszczone co pewien czas, wiec nie zasmiecaja one az tak forum.

Chociaz co do niektorych tematow ( http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6345 ) mam szczegolny sentyment winksmiley.jpg)) to jednak przydalo by sie zastanowic czy moze powodem tak niskiego poziomu jest to, ze user nei musi sie logowac ?

nowy super topic na php POczatkujacy http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6363

a co logowania to napewno tez, ludzie lubia dbac o swoje dobre imie

a co do tego

Cytat
Masz rację...ale zauwasz, że to szefowie tego forum tak ciagle piszą...ciekawe co siestanie gdy ludzie odejdą z tego forum do innego questionmark.gif czy newcomo będzie z tego zadowolone?? co wtedy jak zostanie 5 osób i każdy będzie szefem??

to mysle ze jesli chodzi o forum to powinna glownie jakosc sie liczyc a nie ilosc
Kocurro
Cytat
Cytat

to mysle ze jesli chodzi o forum to powinna glownie jakosc sie liczyc a nie ilosc

ja jak najbardziej chcę aby to forum się dorbze rozwinęło...jestem średni w te klocki a widzę że php wraz z dodatkami to świetne narzędzie...ale deneruwje mnie to, że ciągle tylko szukaj, manual itp...
Seth
Prometeusz: co robisz jak kupisz nowa lodowke ?
Dzwonisz do pomocy technicznej aby przyjechali do Ciebie i pokazali ktoredy wklada sie rzeczy do prania ? winksmiley.jpg
Problem jest w tym, ze ludzie wlasnie tak mysla (zaczynaja myslec... eee to chyba za mocne okreslenie jak co do niektorych)... ze dadza pytanie i dostana odpowiedz nie zagladajac wczesniej do manuala nie mowiac juz o sprawdzeniu czy ich przypuszczenia dzialaja ( http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6345 ).
Co z tego, ze podamy rozwiazanie skoro nastepnego dnia user znowu powroci i bedzie pytal sie o opis kolejnej funkcji z manuala ?

BTW: Gdyby ilosc odwiedzin swiadczyla o poziomie forum to powinnismy byc w czolowce winksmiley.jpg
Tak naprawde wiekszosc odwiedzajacych tylko zostawia po sobie slad w postaci pytania i co poniektorzy lepiej wychowani podziekowania.
Ilosc osob nie wplywa znaczaco na poziom forum bo patrzac na sklad glownej druzyny na forum nie znacznie sie zmienila (doszlo kilka osob, ktore naprawde znaja sie na temacie).
Kocurro
Brawo Seth...świetnie to określiłeś...moja wina bo źle określiłem swoje stanowisko...

Jestem jak najbardziej za tępieniem głupich pytań ale gdy ktoś zada pytanie typu : czy ktoś spotkał sie/wie jak wysłać maila HTML z załącznikami...to nei odpowiadajcie na to : http://forum.php.pl/search.php - no sorry ale czasami naprawdę trudno jest znaleźć coś wartościowego w wyszukiwarce na forum (przyznaję się, żę nie znam się na niej jeszcze)...

Mam nadzieję, że przyjmiecie mnei do grona stąłych bywalców forum...
scanner
Cytat
co robisz jak kupisz nowa lodowke ?
Dzwonisz do pomocy technicznej aby przyjechali do Ciebie i pokazali ktoredy wklada sie rzeczy do prania ? winksmiley.jpg
Seth.. ty cos bierzesz? plączesz się cały dzień smile.gif))
Seth
Zgadzam sie tylko, ze zauwaz jedno naprawde malo kto uzywa wyszukiwarki na forum stad te czeste linki.

Specjalnie dodalismy formularz na gorze forum ale chyab nie wszysyc siegaja wzrokiem ponad pewien poziom na monitorze winksmiley.jpg

Poza tym zobacz jak wiele ra powtarza sie temat o przekazywaniu zmiennych przez GET, POST... a jak wol jest temat na samej gorze forum traktujacy o tym (zostal nawet mzinony opis aby co po niektorzy latwiej powiazali swoj problem z tym co opisujemy).

No ale tak sobie mysle, ze neiktorych rzeczy nei da sie przeskoczyc... tak jak i niektorych wypowiedzi poslow ;>
Natomiast mozna bylo by to ograniczyc przez usuniecie mozliwosci pisania gosciom (gdyz tematy pisane przez gosci nie moga byc przesuwane gdyz i tak nikt nie bedzie ich szukal, a w profil u - ktorego gosc nie ma - nie znajdzie go).

------------------------
Cytat
Cytat
co robisz jak kupisz nowa lodowke ?
Seth.. ty cos bierzesz? plączesz się cały dzień smile.gif))

ehhh to chyba przez nie przespna noc sad.gif
Kocurro
Seth a to Tobie chodziło o lodówkę jako o chłocziarkę..a ja myślałem że o profesjonalistke by zrobiła łądnego lodzika...niom teraz jak juz wiem o co Ci chodziło to to ma sens biggrin.gif
Kocurro
Masz racje Seth...ja mówię tylko że czasami zbyt ostro jest to zestryktowane...ale fakt faktem, żę trzeba z tym walczyć...naprawdę szkoda mi czasami czasu na skakanie po php Początkujacy bo wiem, że tam nic nie znajdę co mnie zaciekawi tylko głupie pytnaia na które prawdopodobnie mój pies znalażłby odpwoiedź...
spenalzo
Ja powiem jeszcze tylko tyle - zróbmy zamianę:
Forum Śmietnik nazwijmy php Początkujący, a php Początkujący nazwijmy Smietnikiem - tak będzie lepiej określony poziom postów.

Przykłady? Oto tematy z jednego dnia:
"Prosze pomozcie ... Jak zostac moderatorka"
Cytat
ale z tego co mi sie wydawalo forum jest robione na skrypcie php wiec pomyslalam ze tutaj mi ktos odpowie ...

"if(isset($submit)) nie dziala. Dlaczego?"
"date("U")"
"generowanie obrazka ?"

Owszem zdarzają się oryginalne i ciekawe posty ale to rzadkość jak snieg w lipcu nad morzem.
DeyV
Czy mi sie wydaje, czy to był podstawowy powód, dla którego byłem przeciw tworzeniu tego forum?
Choć mimo wszystko nie krytykowałbym tego co tam sie dzieje aż tak bardzo. Pewne posty są śmieszne, niektóre głupie bądź naiwne. Ale sprowadza się do tego, że w końcu na to forum z założenia nie powinien chyba zaglądać każdy, nikt też nie zacheca/zmusza do czytania wszystkich postó tam sie pojawiających.
Ja zapowiadałem, że tego robić nie będą, i rzeczywiście, zbyt często takm nie zagladam. Ale jeśli są ludzie, któzy chcą to robić, chcą tam pisać, i chcą odpowiadać - niech tak będzie.
A jeśli jakiś temat Ci nie odpowiada, nie wiesz czemu autor zadaje pytanie, lub uważasz, że post nie zasługuje na odpowiedź, Nie odpisujcie na nie! Czy to nie jest prostrze, niż udowadnianie ludziom, jak leniwi są?
Tym bardziej, że jeśli człowiek nie dostanie odpowiedzi, to co najwyzej zrobi mu sie przykro, i będzie prowokował do zainteresowania się tematem. Natomiast wszelkie mniej lub bardziej cyniczne odpowiedzi mogą wywoływać złość, i niechęć. Często lepiej więc chyba milczeć...

Ale nie bardzo wiem, co Ty, spenalzo, chcesz teraz osiągnąć.... Stracić robotę? smile.gif
spenalzo
Cytat
[...] Ale nie bardzo wiem, co Ty, spenalzo, chcesz teraz osiągnąć.... Stracić robotę? smile.gif

Nie :-P Chciałem tylko napisać (troche pokrętnie wyszło) czemu php Poczatkujący powinni pisać zarejestrowani. Bo nie wolno przenosić tematów gości, a ten o moderatorce zaraz by wylądował w Hydeparku - a tak nie można teraz zrobić. Wykasować? W żadnym wypadku...
Ja nie mam nic przeciwko temu forum. Ale niech tam bedzie porzadek i tylko zarejestrowani.
spenalzo
Cytat
Cytat
RTFM.
[manual:64349097ba]imagestring[/manual:64349097ba]

Wiesz.. W takich przypadkach nie chodzi mi o zbesztanie gościa, tylko napisanie mu czego dokładnie ma szukać - a własciwie nie szukać, tylko co ma czytać.
rzseattle
Cytat
Cytat
Cytat
RTFM.
[manual:bd942ad627]imagestring[/manual:bd942ad627]

Wiesz.. W takich przypadkach nie chodzi mi o zbesztanie gościa, tylko napisanie mu czego dokładnie ma szukać - a własciwie nie szukać, tylko co ma czytać.

Ale mi wlasnie chodzilo o to ze calyczas trza odsylac ludzi do manuala (nie chcialem pokazac jak fajnie zbesztales bo tego nie zrobiles)

a co do kolesia to wiem ze poprzez ta funkcje odkryl funkcje operujace na obrazkach (jakby sie zaglebil to by sie dowiedzial o GD itd.)
kris_
wg mnie wystarczy zeby php Poczatkujacy zylo swoim zyciem
ja zajrzalem tam raz, stwierdzilem ze jest troche niski poziom i sie juz nie pojawiam.
Po prostu wystarczy ignorowac.
A ciagle naskakiwanie zeby siegac do manuala jest przegiete, ja rozumiem ze kazdy powinien przeczytac manuala ale nie kazdy jest w stanie od razu go lyknac i wszystko zrozumiec. php moze byc tak latwy jak BASIC i trzeba pogodzic sie z tym ze korzystaja czasem z niego informatyczni laicy!
wassago
troche nie rozumiem waszych wywodow na temat forum php Poczadkujacy - tyle razy bylo pisane, ze to jest zlobek i wszyscy o tym wiemy doskonale, postepujemy z nowymi dokladnie tak jak z dziecmi ze zlobka - trzeba powtarzac kazdemu z osobna, ze istnieje "cos" takiego jak Manual i Wyszukiwarki. Wg mnie jest to dobre podejscie, nie pamietam aby zdazylo sie tak, ze mowie komus aby poszukal w manualu a on nawracal z pytaniem "gdzie czegos szukac".. trzeba zrozumiec, ze oni dopiero ZACZYNAJA.. sadze, ze starsi uzytkownicy forum.php.pl powinni (tak jak kris_ wspomnial) ignorowac tamto forum i zostawic opieke, opiekunom - tak jak to ma wlasnie dzialac.
scanner
wassago ma rację. Bijecie pianę a zapomnieliście o funkcji jaką "początkujący" mial pełnić.
A jesli ktoremuś z opiekunów brakuje cierpliwości w pracy przy moderacji tego działu - zawsze może zrezygnowac.
dragossani
Tu właśnie wychodzą czyjeś predyspozycje do bycia opiekunem. To zadanie wyjątkowo trudne - bo wymagające cierpliwości. Co do samego faktu istnienia forum dla początkujących to nie mam wątpliwości, że było to właściwe posunięcie. Ocean lamerstwa kanalizuje się w jednym miejscu, zamiast rozlewać się po całym forum. Pamiętajmy też, że ten kto dziś zaczyna i uzyskuje pomoc na forum dla początkujących, za trzy lata będzie byćmoże pisał wątki na php PRO, które powalą na kolana starych wyjadaczy. Kto wie?
nobody
Wpadlem na taki pomysl...wydaje mi sie nieglupi. Dorobic jeden dzial - FAQ, tak jak jest to na niektorych forach. Zamiescilibysmy najdzesciej zadawane pytania, rozwiazania problemow(nie mowie tu o nowym manalu)..kazdy moglby dodac jakis swoj topic(bezpieczenstwo, odnosniki, itd.).Dalbym to na czerwono. Jesli ktos zadaje pytanie a odpowiedz jest w faq'u - ban bez pytania...Moze by to cos pomoglo bo te ostanio pojawiajace sie watki sa zalosne... [-o<
Kocurro
Nobody mimo iż jestem nowy na tym forum to popieram Twój pomysł - widziałeś posta Erica questionmark.gif i to gościu zarejestrował się tylko po to by zadać pytanie na php io tym, że nei chce mu się szukać odpowiedzi...to już zaczyna przeradzać siew duży problem...może utworzymy jakieś fora na których będą mogli wypowiadać się tylko osoby zaakceptowane przez admina?? wtedy na tym forum będzie porządek...bo jak tak dalej pójdzie to wszystkie fora staną się śmietnikami...niestety ;-(
kris_
a ja proponuje pojscie w supelnie inna strona. Zaprzestac moderowanie forum php Poczatkujacy i wyrzucic jego tresc z przeszukiwarki php.pl
nobody
Cytat
a ja proponuje pojscie w supelnie inna strona. Zaprzestac moderowanie forum php Poczatkujacy i wyrzucic jego tresc z przeszukiwarki php.pl

Ma byc porzadek...tak mi sie wydaje...A nie chce wiedziec co by bylo gdyby to forum nie bylo moderowane #-o
Seth
Cytat
...Zaprzestac moderowanie forum php Poczatkujacy i wyrzucic jego tresc z przeszukiwarki php.pl

Wtedy zapanowala by kompletna anarchia, a w niedlugim czasie forum zamienilo by sie w drugi hydepark czy tez smietnik.
Mysle, ze jakas forma "opieki" powinna byc i wlasnie taka spelniaja opiekunowie.

Mysle tez, ze to forum porpostu trzeba traktowac jako miejsce gdzie glupie sa tylko odpowiedzi, a nie pytania jednak z zaznaczeniem, ze musza byc na temat i co najwazniejsze zgodne z regulminem.
Dawid Pytel
Witam

Znam Wasz problem. Sam byłem moderatorem na niejednym forum które jeszcze bardziej były zaśmiecane przez mase off-topicow i beznadziejnych pytan niz na php.pl.

Odnoszac sie do wiekszosci tematow w tym watku:
uwazam ze forum dla poczatkujacych powinno byc dalej moderowane i faktycznie potrzeba do tego stoickiego spokoju. Jak odpowiadac na oczywste posty?

Cytat
Uzyj wyszukiwarki!

lub
Cytat
RTFM!

jest w miare dobra odpowiedzia. Jednak trzeba wziasc pod uwage ze poczatkujacych mozna podizelic na: leniuchow smile.gif i nie znajacych manuala.
Druga grupa pewnie cos slyszala o "jakims manulu" jednak dalej nie jest pewna czy tam zagladac. Dlatego jezeli zobaczy taka wypowiedz to w koncu zasiegnie tam informacji.
Jednak trzeba wziasc pod uwage to, ze odpowiedzi tego typu moga zrazic poczatkujacych do forum - na poczatku chyba kazdemu sprawialo problem poruszanie sie po manulu "czego ja mam wogole szukac?!"
Wiec do kazdej odpowiedzi tego typu proponuje dodanie nazwy funkcji lub charakterystycznych slow np.

Cytat
www.php.pl/search.php
POST, GET

lub cos w tym stylu.

Oto jak moglby wygladac scenariusz z bardzo upierdliwymi ludzmi:

krok1: komunikat z informacja RTFM/search praz slowo kluczowe

jezeli ktos bedzie dalej sie glupio dopytywal to

krok2: powtorzyc komunikat

i tak powiedzmy trzy razy.
Jezeli ktos bedzie dalej sie dopytywal to moderator odpisuje "Dostales juz wyczerpujaca odpowiedz - zamykam temat"

Troche brutalne ale skoro kots nie chce pomocy to nie bedzie jej mial.

Uffff...
Ale sie rozpisalem biggrin.gif mam nadzieje ze zrozumiecie ten belkot smile.gif a jakby co to moge pomoc w opiece - ja mam baaaaardzo duzo cierpliwosci smile.gif

Pozdrawiam
itsme
http://forum.php.pl/search.php

jak pisać posty
====================================

nigdzie nie jest napisane ze nie mozemy od gosci wymagac
dlatego nalezy to czynic

prawdą również jest że Opiekunowie moga spokojnie pracować w Policji jako negocjatorzy ..... powie do sprawcy "Byłem opiekunem na php.pl/początkujący". Myśl złodzieja: " Z nim nie wygram on ma niesamowita cierpliwość" :-)

ale na poważnie php Początkująvcy rewelacyjnie zdaje egzamin.

Opiekunowie również.

Należy ustalić zasady udzielania odpowiedzi aby od wszystkich opiekunów były takie same.

np.
=====================================
Mam roblem z fhskdvhnslodvjnslodvj
odp.
To mozezna zrobic tak: jaoijfasodnvcasodvncsod
ale sprawdz jeszcze w manual/akidfhckdcn

ps. prosimy o dostsowanie postu do REGULAMIN: 1.1.1 i 2.2.2
(takie linki mozna miec gdzies przygotowane)

pozdrawiam
kris_
zawsze mozna zostawic samokontrole, tzn jak ktos przegina uzytkownicy informuja jakiegos moderatora i on kasuje konta. A pozatym jezeli bylo by tak jak mowicie to nie istniala by zadna newsowa lista dyskusyjna , a nadal wiekszosc jest niemoderowana na biezaco.
No i moze zmienimy nazwe na php Hydepark ;)
DeyV
Cytat
Cytat
ad 1. nie wiem
ad 2. szukaj

no nie da sie ukryc ze byles bardzo pomocny sad.gif
po co wogole mi odpisywales? wiem ze moge poszukac ale zalezy mi na czasie i myslalem ze moze ktos bedzie wiedzial, (...)

To prawda, że jak narazie forum 'początkujący' słuzy do tego, do czego miało służyć. Jednak jeśli częściej bedą sie pojawiać odpowiedzi tego typu, to szybko ludzie dojdoą do wniosku, ze nie ma sensu tam pisac, bo i tak nie ma tam taryfy ulgowej, więc bedą pisać na forum php, z załozenia, ze 'a co mi tam, i tak mnie zbluzgają winksmiley.jpg '

Dlatego uważam że wciąz trzeba przypominać i opiekunom, i nam, moderatorom, że często lepiej nie pisać nic. By jak najmniej było komentarzy typu tu podanego.
Co najwyżej niech topik odejdzie w pokoju i zapomnieniu.
DeyV
Własnie przyszło mi coś do głowy.
Skoro pojawia sie tyle wniosków o uruchomienie 'żywego' faq wiec może by tak uruchmić system FAQ oparty na wiki, tak jak np. w SMARTY.
Pozwoliłoby to na równoczesne tworzenie tego dukumentu przez społeczność php'owców, a zarazem byłoby znacznie łatwiesze do przegladania, niż wyszukiwanie materiałów z archiwum forum.
Co prawda sstem taki narazała na ustratę napisanych materiałów, ale to również można 'przeskoczyć', pop[rzez archiwizowanie stanu dokumnetó, oraz umożłiwienie pisania tylko zalogowanym.

Co o tym sądzicie?
wassago
Cytat
Cytat
Cytat
ad 1. nie wiem
ad 2. szukaj

no nie da sie ukryc ze byles bardzo pomocny sad.gif
po co wogole mi odpisywales? wiem ze moge poszukac ale zalezy mi na czasie i myslalem ze moze ktos bedzie wiedzial, (...)

To prawda, że jak narazie forum 'początkujący' słuzy do tego, do czego miało służyć. Jednak jeśli częściej bedą sie pojawiać odpowiedzi tego typu, to szybko ludzie dojdoą do wniosku, ze nie ma sensu tam pisac, bo i tak nie ma tam taryfy ulgowej, więc bedą pisać na forum php, z załozenia, ze 'a co mi tam, i tak mnie zbluzgają winksmiley.jpg '
[...]

hmm.. no przyznaje sie, ze to bylem ja, ale rownie dobrze moglem tylko napisac "szukaj" a to ze akurat nie wiedzialem o co chodzilo mu w 1 pytaniu nie powinno wplynac na poziom calego forum...
Cytat
[...]Dlatego uważam że wciąz trzeba przypominać i opiekunom, i nam, moderatorom, że często lepiej nie pisać nic. By jak najmniej było komentarzy typu tu podanego.  
Co najwyżej niech topik odejdzie w pokoju i zapomnieniu.

...moze i masz racje :wink:
wassago
Cytat
Własnie przyszło mi coś do głowy.  
Skoro pojawia sie tyle wniosków o uruchomienie 'żywego' faq wiec może by tak uruchmić system FAQ oparty na wiki, tak jak np. w SMARTY.  
Pozwoliłoby to na równoczesne tworzenie tego dukumentu przez społeczność php'owców, a zarazem byłoby znacznie łatwiesze do przegladania, niż wyszukiwanie materiałów  z archiwum forum.  
Co prawda sstem taki narazała na ustratę napisanych materiałów, ale to również można 'przeskoczyć', pop[rzez archiwizowanie stanu dokumnetó, oraz umożłiwienie pisania tylko zalogowanym.

Co o tym sądzicie?

aha.. no wlasnie wg mnie uruchomienie takiego FAQ jest calkiem dobrym pomyslem. tyle, ze nie jestem pewien co do SMARTY - otoh rownie dobrze mozna by bylo generowac pliki XML z tego a potem zaimportowac do serwisu php.pl.
DeyV
Nie nie nie, nie o to chodzi, by system opeirac na Smarty.
Proponuje by oprzeci sie na którymś z mechanizmów wiki, (jest ich w sieci całkiem sporo) pozwalających na grupowe tworzenie dokumnetacji.
Przykładem takiego zastosowanie jest FAQ oparte na wiki na stronie Smarty.php.net
JOHNY
Nie wiem czy dobrze zrozumialem temat ale czy chodzi o likwidację forum dla początkujących w php questionmark.gif Może kilka słów do siebie smile.gif

Sądzę że większości się nie chce odpowiadać na ciągle zadawane pytanie te same w kółko i w kółko ale to forum nie do tego przeznaczone. Napewno rozumiecie jak to jest zaczynać tworzyć skrypty w php i uczyć się powoli poznając tajniki pisania skryptów. Z poszanowania dla niewiedzy początkujących radziłbym zostawić tak jak jest i w miarę możliwości pomogać osobą które zaczynają.
Ja sam nie jestem doskonały ale staram się uczyć i patrzeć na faq czy na search czy już takowy temat nie zaistniał smile.gif, jeśli natomiast jest osoba której się nie chce tego zrobić to wynika tylko i wyłącznie z jej lenistwa i chce mieć gotowca.
Sam miałem wiele problemów z php na początku ale jakoś sobie poradziłem ściągając paki i patrząc na konstrukcje skryptu php co w dużej mierze mi pomogło pozatym mogłem liczyć na qmpli którzy się na tym lepiej znali odemnie. I oczywiście na was za co dzięki - bo gdyby nie to forum to tkwiłbym w ciąłej niedoskonałości.
Każdy z pewnością miał jakieś zatarczki z innymi, naśmiewanie się itp. Ale powiem tak czasami to ma swój skutek w zasadzie dodatni bo daje do myślenia i w tedy człowiek kombinuje i zaczyna myśleć logicznie zeby coś trybiło smile.gif.
Może sam niewiele wnosze do tego forum ale jeśli jest jakiś topic który ja już przerabiałem to staram się pomóc ewentulanie nawet podać gotowy skrypt który już pisałem smile.gif

Kurlturka i poszanowanie początkujących to jest ważne (i nie ma się co obrażać na obelgi bo samemu niekiedy mi się dostało). Ale wiem jedno że można tu liczyć na pomoc choćby w błachych sprawach i za to trzeba dziękować że są osoby które chcą pomoc.

Koniec i kropka
P.S

Dzięki za wszyskto chłopatki (za lima i siniaki heheh żarcik) Bądźmy dobrej myśli smile.gif
rzseattle
Cytat
Nie wiem czy dobrze zrozumialem temat ale czy chodzi o likwidację forum dla początkujących w php questionmark.gif Może kilka słów do siebie smile.gif

widze ze niektorzy nie zrozumieli tematu

update
heh tak naprawde to nie pomyslalem nad tym ze admin zalozyl toforum aby przechwytywac "lzejsze posty" i dzieki temu poziom forum php podskoczyl co zreszta da sie bez trudu zauwarzyc
JOHNY
Acha no wszystko teraz rozumiem smile.gif No też fakt smile.gif
Zepco
Jestem początkujący, zajmuję się php od kilku miesięcy i szczerze wolę wcześniej przekopać cały internet (manual, google, php.pl + search) niż pytać o sprawy, na które odpowiedź znajdę w podanych źródłach...

A jeśli chodzi o pytania, których cytaty podaliście powyżej, to mnie bardzo denerwują, bo naprawdę komuś się nie chce sięgnąć do innych źródeł, a nic nowego nie wnoszą poza tym, że zajmują niepotrzebnie miejsce na forum, spychając ciekawe tematy na boczny tor.

Uważam, że jeśli wprowadzilibyście przymus logowania przy pisaniu postów na php Początkujący, to pozbylibyście się leniów i ludzi, którzy i tak nie nauczą się php.

A jeśli chodzi o konta, które założeone będą tylko po to, żeby zadać jedno pytanie, to zawsze można je usuwać po jakimś określonym czasie nieużywania.
kris_
Z tego co wiem to jest problem z usuwaniem kont ktore poslaly chociazby jednego posta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.