Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Problem z latin2
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Domin
Mam problem z kodowaniem z MySQL dla latin2. Po zainstalowaniu bazy na latin1 jest wszystko OK, ale gdy już zainstalujemy ją lub zmienimy w my.ini na latin2 to pojawia się problem.

1. File 'c:\mysql\share\charsets\?.conf' not found (Errcode: 22) 
  2. Character set '#9' is not a compiled character set and is not specified in the 'c:\mysql\share\charsets\Index' file

Dodam tylko że bazę mam zainstalowaną w katalogu c:\mysql

Proszę o pomoc, jak to rozwiązać.
Norbas
Cytat
Po zainstalowaniu jeszcze raz bazy danych i uporaniu się z kodowaniem,

Nie uporałeś się z kodowaniem o czym świadczy komunikat który podajesz

Cytat
...i próbie wejścia na stronę wywala mi taki komunikat w Firefoxie:
  1. <?php
  2. File 'c:mysqlsharecharsets?.conf' not found (Errcode: 22) Character set '#9' is not a compiled character set and is not specified in the 'c:mysqlsharecharsetsIndex' file
  3. ?>

Jeżeli naprawdę dostajesz stronę, która zaczyna się od <?php, to znaczy, że nie działa przetwarzanie skryptów PHP. Zainstaluj sobie PHP i MySQL z jakiejś paczki np. XAMPP
Domin
Wygląda na to jak by brakowało kodowania latin2 ponieważ jak dodam lub zmienię wpis
  1. default-character-set=latin2

to wyświetla się ten błąd jak podałem wyżej. Ale sprawdzałem i mam plik latin2 tylko że z rozszerzeniem xml a nie conf.

Może komuś się przyda. Znalazłem te pliki z rozszerzeniem *.conf w foxservie i je skopiowałem i wszystko działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.