Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bez tabel.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
qbba
Wp.pl twierdzac ze wprawadzil duze zmiany aby wprowadzic xhtml, stwierdzil ze nie uzywa tabel w swim portalu. Na co ma to wplyw?? i jak to wogole mozliwe??
.dragonfly
zakladajac ze czesc zrodla strony wyglada tak:
[xml:1:a6ecd2e93f]<table width="420" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"[/xml:1:a6ecd2e93f] to jest to jedna wielka sciema
qbba
:oops: :oops: :oops: angrysmiley.gif tak to jest jak sie wierzy wp.pl na słowo, nie spojrzalem do zrodla i tyla rolleyes.gif rolleyes.gif
.dragonfly
wierzyc na slowo portalowi ktory pragnie tylko kasy to lekka przesada biggrin.gif
do zrodla takze czesto nie zagladam ale dla takich kwiatkow moglem zrobic wyjatek
DeyV
co nie zmienia faktu, ze można zrobic całą, złożoną, stronę www, bez użycia jednej tabeli. Co prawda teraz nie mam pod rę ką linka, ale mam gdzieś informacie o książce, w której autor radzi, jak przy użyciu xhtml, oraz css tworzyć strony _CAŁKIOWICIE_ odzielające przekaz od wygladu. Wydawałoby sie to niemal niemożliwe, i chyba żeczywiśćie - nie jest łatwe. Ale jednak działa, i to ponoć całkiem dobrze.
Szoda tylko, że to co widziałem, to tylko reklamowe fragmenty knigi, a całą pasowałby kupić, (po angielsku oczywiscie).
Ale jak tylko znajdę adresy , to tu podrzucę.
.dragonfly
teoretycznie tak. ale jak to mialoby sie przy tak skomplikowanej stronie jaka jest WP.PL
DeyV
jak by na to nie patrzeć, już w tej chwili usuneli wiele table z swojego kodu, zamiast nich dając sporo div'ów. Do pełni szczęscia jeszce im wiele brakuje, ale to już na pewno bardzo dużo.
A z tego co wiem - to ma to wystarczajaco dużo zalet, by warto sie było tym zaiteresowac.
.dragonfly
mozesz przedstawic np. roznice w szybkosci itp. coraz bardziej mnie to interesuje, a najlepiej zalety takiego roziwazania.
adwol
Cytat
mozesz przedstawic np. roznice w szybkosci itp. coraz bardziej mnie to interesuje, a najlepiej zalety takiego roziwazania.

Całkowite oddzielenie logiki dokumentu od sposobu jego prezentacji. Standard XHTML coraz bardziej pozbywa się wszelakich tagów formatujących tekst na rzecz odpowiednich styli. Tabele to jest kolejny krok. Zamiast tagów <table>, <tr> i <td> są odpowiednie atrybuty styli table, table-row i table-cell. W tym momencie możesz dowolną tabelę skonstruować wyłącznie określając style np. tagów <div>
zalew
Cytat
Wp.pl twierdzac [..]  jak to wogole mozliwe??

Cytat
co nie zmienia faktu, ze można zrobic całą, złożoną,  stronę www, bez użycia jednej tabeli. Co prawda teraz nie mam pod rę ką linka, ale mam gdzieś informacie o książce [..] działa, i to ponoć całkiem dobrze.[..]
Ale jak tylko znajdę adresy , to tu podrzucę.

Cytat
teoretycznie tak. ale jak to mialoby sie przy tak skomplikowanej stronie jaka jest WP.PL

rany... co wy poza swoje podworko nie wychodzicie i wp.pl wam zrewolucjonizowalo swiat? www.wired.com - to autor tego sajtu (nie mniej skomplikowany niz wp.pl) to zrobil na szeroka skale i udzielal wywiadow prawie rok temu, a do niektorych widze ta akcja dotarla dopiero jak wp to zrobilo. ..gdzie indziej gadalismy o tym rok temu.. nie rozumiem tego krzyku o wp.pl, ktory jak widac wiecej nalal wody do mozgow reklamodawcow niz naprawde zrobil.. (jedyne po co wchodze na portale to zeby wziac jakis text do zamarkowania na projekcie)..
Dominik
Cytat

Nie wiem czemu sie czepiasz. Co do skomplikowania Wp.pl to tabela jest tylko jedna a w tej jednej tabelce (nie tabeli) jest TYLKO formularz (ten od szukania). Co udowandia ze Wp.pl nawet bez tabel jest nadal prawie takie same a co za tym idze Twoje zdanie jest nie prawdziwe.
Dominik
Zeby wyrobic sobie obiektywne zdanie na ten temat warto przeczytac artykul Społeczności MozillaPL i OperaPL
A to co napisala wp.pl odrucajac upiekszenia to tez calkowita prawda.
I jeszcze tylko jeden fatt o ktorym nie bylo mowy w dwoch powyzszymch artykulach. W XHTML-u dostepna jest modulacja.
qbba
heh musze sie wgryzc dokladniej w specyfikacje xhtml'a smile.gif.

codo szumu wokol wp.pl to nie bede sie wypowiadl, poprostu spece od marketingu musza sie dowartosciowac tongue.gif

PS. Jak DeyV znajdziesz to daj znac.
DeyV
znalazłem.
http://www.sitepoint.com/books/css1/
Choć niestety, to tylko demo ksiazki, ale zawsze coś.
Na pewno skłania do zaiteresowania się tematyką.

Cytat
W XHTML-u dostepna jest modulacja.

Co to znaczy?
Dominik
Cytat
Cytat
W XHTML-u dostepna jest modulacja.
Co to znaczy?

To tutaj by mozna bylo dlugo mowic... temat jest naprawde szeroki i fascynujacy:
zerknij na http://www.w3.org/TR/xhtml-modularization/
Ale generalnie chodzi o to ze poszczegolne czesci XHTML-a sa modulami. Taka modulowosc pzwala na zupelnie nowe podejscie. Np powiedzmy ze robimy strone dla mediow screen (czyli potocznie dla zwyklych przegladarek) i chcemy zeby byla widoczna rowniez w komorkach (ktore jak wiemy nie maja tak wielkich mozliwosci jak np PC). Modulacja pozwala na zaprojektowanie strony do kazdego urzadzenia (bez wzgledu na jej mozliwosci). Ale to rowniez dziala w druga strone powiedzmy ze tradycyjny XHTML nam nie wystarcza i chcemy dodac kilka swoich znacznikow (i atrybutow) modulacja na to rowniez pozwala. W nowej odslonie kojego kursu powstanie nowy rozdzial na ten temat.
Wankster
http://www.csszengarden.com/ tutaj są przykłady stron bez tabelek smile.gif bardzo fajne przykłady winksmiley.jpg Same warstwy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.