Przeszukałem mas różnych postów i nadal nie mogę sobie poradzić.
Otóż mam formularz i dane w pisane w ten formularz chcę umieścić w bazie.
I za chiny nie jestem w stanie tego zrobić, próbowałem różnymi sposobami i nic po prostu nie dodaje
Pomóżcie proszę.
Formularz:
<? $polecenie="select distinct nazwa, kod from kliniki"; $dane=mysql_query($polecenie) or die("Błąd w SQL-u1"); $klinika=""; $kodzik=""; { $klinika=$klinika."<option value="$rekord[nazwa]">$rekord[nazwa]</option>n"; } ?> <? $polecenie="select nazwisko, id from serwisanci"; $dane=mysql_query($polecenie) or die("Błąd w SQL-u1"); $serwisanci=""; { $serwisanci=$serwisanci."<option value="$rekord[nazwisko]">$rekord[nazwisko]</option>n"; } ?> <? $polecenie="select rodzaj_usterki from rodzaj_usterki"; $dane=mysql_query($polecenie) or die("Błąd w SQL-u1"); $rodzaj=""; { $rodzaj=$rodzaj."<option value="$rekord[rodzaj_usterki]">$rekord[rodzaj_usterki]</option>n"; } ?> <font face="Times New Roman" lang="pl" size="3"> <p> <table border="10" align="center" width="1000"> <form action="zapisz.php" method="post"> <tr><td>Data przyjęcia: <input type="text" name="data1"><br> Czas:<input type="text" name="czas1"></td> <td>Data ukończenia:<input type="text" name="data2"> <br> Czas:<input type="text" name="czas2"><br> </td></tr> <tr> <td> Imię <input type="text" size="40" name="imie"></td><td> Nazwisko <input type="text" size="50" name="nazwisko"><br></td></tr> <tr> <td> Nazwa kliniki: <select name="klinikanaz" size="1" onchange="document.zapisz.post()"> </select></td><td> Kod: <input name="kodzik" size="1" onchange="document.zapisz.post()"> </select><br></td></tr> <tr> <td> Adres Kliniki: <input type="text" size="50" name="adres1"><br> Telefon:<input type="text" name="telefon1"></td><td> Pokój:<input type="text" name="pokoj1"><br> E-mail:<input type="text" size="30" name="email1"><br></td> </tr> <tr> <td> Nazwa urządzenia:<input type="text" size="40" name="nazwauz1"><br><br> Rodzaj: <select name="rodzajn" size="1" onchange="document.zapisz.post()"> </select><br><br> Numer inwentarzowy:<input type="text" size="40" name="inwentarz1"><br></td><td> Opis Usterki:<textarea name="usterka1" maxlength=500 rows=6 cols=30> </textarea> </td></tr> <tr> <td> Źródło finansowania:<input type="text" name="zrodlo1"><br></td><td> Kwota:<input type="text" name="kwota1"><br></td></tr> <tr><td> Opis naprawy:<textarea name="naprawa1" maxlength=650 rows=6 cols=40> </textarea><br></td><td> Nazwisko osoby wykonującej:<select name="serwisancin" size="1" onchange="document.zapisz.post()"> </select><br> Uwagi:<textarea name="uwagi1" maxlength=650 rows=6 cols=40> </textarea></td></tr> <td align="center"> <input type="Submit" value="Zapisz"></td><td align="center"><input type="Reset" value="Wyczyść"></td> </form> </table> </font></p>
Zapisz.php
<? $ins="INSERT INTO formularze (id, data_przyjecia, data_ukonczenia, godz_przyjecia, godz_ukonczenia, klini
ka_nazwa, adres_kliniki, telefon_kliniki, kod_kliniki, nazwisko, imie, pokuj, rod
zaj, opis_usterki, nr_inwent, opis_naprawy, kwota, zrodlo, serwisant, uwagi) VALUES (NULL, '$_POST[data1]', '$_POST[data2]', '$_POST[czas1]', '$_POST[czas2]', '$_POST[klinikanaz]', '$_POST[adres1]', '$_POST[telefon1]', '$_POST[kodzik]', '$_POST[nazwisko]', '$_POST[imie]', '$_POST[pokoj1]', '$_POST[rodzajn]', '$_POST[usterka1]', '$_POST[inwentarz1]', '$_POST[naprawa1]', '$_POST[kwota1]', '$_POST[zrodlo1]', '$_POST[serwisanicin]', '$_POST[uwagi1]')"; ?>
-------------------------
do php używamy BBCode
do php a nie sql
~Cienki1980