Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak wstawic skrypt php do xhtml
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Al
Mam problem z wykonywanie skryptów php. JavaScript wstawiam w instrukcji CDATA i działa. Przy używaniu standardowych <?php //tresc skryptu ?> wyrzuca mi błąd przy walidacji, sam skrypt się nie wykonuje. Co mam zrobić, żeby korzystać z php w xhtml?
Wankster
Wyłącz w php.ini dyrektywę short_open_tag (z On na Off) i w skryptach używaj <?php oraz ?>.
Al
Dzięki, u mnie na localhost zadziałało. Na serwerze nie. Po zmianie rozszerzenia na .php lub .php3 dostaję od walidatora info, że taka strona "is not supported by this server". Jako .html działa bez zarzutu, ale co dalej ze skryptem php ? Jakieś sugestie dla właściciela serwera ?
GrayHat
[xml:1:d7cb6130d8]<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2" ?>[/xml:1:d7cb6130d8]

wyslij to prze php:

[php:1:d7cb6130d8]<?php
echo '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2" ?> ';
?>[/php:1:d7cb6130d8]
Wankster
W tym celu, jeżeli masz serwer Apache skorzystaj z możliwości pliku .htaccess.

Wgraj go wraz z tą zawartością do głównego katalogu:
Kod
php_flag short_open_tag Off
GrayHat
z tym
Kod
php_flag short_open_tag Off

bym sie wstrzymal... czesc skryptow jest pisana z <? ?> a nie <?php ?> i wtedy beda zwracac blad :/ najlepij ten naglowek prze php zwrocic
Dominik
Cytat
czesc skryptow jest pisana z <? ?> a nie <?php ?>

No tak ale jak jest poprawnie napisana to bedzie OK, poniewaz wedlug specyfikacji XML instrukcje przetwazania powinny byc pisana w sposub <?cos ?>
Al
Stronka ma się w xhtml świetnie. Porady zaskutkowały, tylko admin najwyraźniej nie wie, gdzie jest php.ini i plik konfiguracyjny Apacha. Problem nadal istnieje... po stronie admina... Normalnie ręce opadają :-(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.