Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] usuwanie zdublowanych wpisow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alogator
W jaki sposób można sprawdzić czy w tabeli istnieją zdublowane wpisy, a następnie o ile istnieją usunąc je??
dem
a moze zamiast sprawdzac czy istnieja zdublowane wpisy warto zrobic antyflood na metodzie post ?

sory ze to nie odpowiedz na twoje pytanie ale nie napisales czy te wpisy sa zdublowane, bo sa dodane przez przypadek(odswiezenie formularza) czy chodzi o czysta zlosliwosc uzytkownika
alogator
nie nie chodzi mi o system anty floodowy. załóżmy że te wpisy juz istnieją.
Neojawor
jeśli w tabeli będziesz miał kolumnę z atrybutem UNIQUE, to nie wpisze Ci się dwa razy taki sam rekord (oczywiście pod warunkiem że ta kolumna nie będzie autoincrement) - oczywiście nie zawsze będziesz mógł dać taką kolumnę, ale może Ci się przyda

EDIT:

natomiast co do usuwania, hmmm...
myślę, że możesz zrobić selecta z group by:
  1. SELECT kolumna , COUNT(*)
  2. FROM tabela GROUP BY kolumna

powinieneś uzyskać tabelkę w postaci:
wartość kolumny | ilość wystąpień wartości
kasia | 7
basia | 5
itd

po tym wiesz już, które wartości się powtarzają, więc robisz:
  1. DELETE FROM tabela WHERE kolumna LIKE 'kasia'
  2. ORDER BY id DESC LIMIT 6

Zauważ, że jeśli wartości kasia było 7, to limit do 6 i pozostanie tylko 1 wpis z kasia (ten z najmniejszym, a więc najstarszym id)

ps. selecty pisane z palca, więc na pewno mają błędy
alogator
pierwszy select działa wyśmienicie !
zlicza bez problemu powtarzające się nazwy tylko dalej mam problemik z usuwaniem tego.
A na jakiej zasadzie ustala się LIMIT bo tu widze że jest to wartośc powtarzających się wierszy minus 1 w tym wypadku 6....

smiga mi to jak jest
DELETE FROM b WHERE nazwa LIKE 'kasia' a dalej nie za bardzo już mi idzie.
Neojawor
jeżeli miałbyś z selecta 10 wyników, to LIMIT 6 sprawia, że zwróconych zostanie tylko 6 pierwszych, więc skoro mamy 7 wyników, to ograniczmy ich wybór do 6 - te 6 wywalamy a w bazie zostanie jeden. Może to nie działać, bo nie wiem jak LIMIT współpracuje z DELETE. Tu odsyłam do manuala

powodzenia
alogator
nooo wiele mi to ułatwiło!!
DZIEKUJE BARDZO ZA POMOC!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.