Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
spenalzo
Mam takie pola: wzrost, waga, biust, talia, biodra, pas, klatka, wiek i każde z nich ma być przeszukiwane w zakresie (np. wzrost od 120 do 185) - teraz jak to zrobić, żeby automagicznie szukać w bazie tylko tych pól, które w formularzu są wpisane obie pozycje (od.. do...) ?
wojto
Nie jestem pewien, czy o to chodzi, ale moze tak:
mamy w formularzu pola: biust_od, biust_do, wzrost_od, wzrost_do, waga_od, waga_do, ...
i w pliku przetwarzajacym piszemy cos na podobienstwo tego:
[php:1:127dde4a51]<?php

$zapyt="SELECT * FROM tabela WHERE ";

if ($_POST['wzrost_od'] && $_POST['wzrost_do']) $zapyt.="(wzrost BETWEEN ".$_POST['wzrost_od']." AND ".$_POST['wzrost_do'].") AND ";

if ($_POST['waga_od'] && $_POST['waga_do']) $zapyt.="(waga BETWEEN ".$_POST['waga_od']." AND ".$_POST['waga_do'].") AND ";

if ($_POST['biust_od'] && $_POST['biust_do']) $zapyt.="(biust BETWEEN ".$_POST['biust_od']." AND ".$_POST['biust_do'].") AND ";

//... itd.

//tu moze cos co jest zawsze prawda
//$zapyt.="(id>0)";

$zapyt.=" ORDER BY id";

$query=mysql_query($zapyt);
?>[/php:1:127dde4a51]
cos takiego mniej wiecej, mozna to wstawis do switcha, i nalezy dodac troche ifow, aby rozwiazac problem ze spojnikami AND
web86
Hmm spenalzo ja mam skrypt ktory automatycznie wywala sql'a... Obsluguje formanty adn, or, not , nawiasy, - / + i wszystkie bajery ale nie wiem jak polskie znaki wtrynic tam winksmiley.jpg. Wiec jak zrobie ci podrzuce. P.S. Pola ktore chcesz przeszukac musza byc fulltext
GrayHat
web86 podziel sie kodem...
web86
GrayHat nie ty zalozyles ten topic.... wiec nie tobie go mam zamiar udostepnic...
GrayHat
web86 moglbys sie nim podzielic z cala spolecznoscia smile.gif

OPEN SOURCE ROX!!
spenalzo
Cytat
web86 moglbys sie nim podzielic z cala spolecznoscia smile.gif

OPEN SOURCE ROX!!

Aborcja & eutanazja RULEZZZ!!!
web86
grayHat nawet jesli dalbym ci to i tak nie umialbys zrobic z tego uzytku (swiadczy o tym poziom twoich umiejetnosci) wiec daruj sobie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.