Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Upload ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek88
Witam chce zrobić upload ale nie wiem od czego sie zabrac chce aby byla mozliwosc uplodu plikow wraz z zapisaniem do bazy danych ip kto wgrywal opis waga data i czas do bazy mysql i mozliwosc usuwania pliku przez osobe upoldujaca np. jak uploduje plik przechodzi do strony z uplodem i pokazuje link do download i link do usuniecia pliku ale jak to zrobic ?
mike
Zacznij od manuala.
Obsługa uploadowanych plików
arek88
ok taki upload umiem zrobic ale co dalej ? jak z baza jak pobrac dane ip to znam ale jak jest zapisac w tabeli w bazie mysql i poznije dodac do odpowiedniego id uplodu ? i tak samo z waga pliku czasem, itp. ?
mike
Cytat(arek88 @ 19.03.2007, 07:49:26 ) *
(...) ale jak jest zapisac w tabeli w bazie mysql i poznije dodac do odpowiedniego id uplodu ? i tak samo z waga pliku czasem, itp. ?
Przecież przy uploadowaniu dostajesz informację o rozmiarze pliku, a jeśli nie to masz funkcję filesize().
Czas, no bez przesady tongue.gif Jedna z podstawowych funkcji w PHP date().

Zapis do bazy? Przecież to jest kwestia wykonania zapytania INSERT z lokalizacją pliku gdzie właśnie go zapisałeś: mysql_query()
Pobranie id po zapisie? mysql_insert_id()

Manual naprawdę Ci pomoże.
arek88
data czas wiem jakie to funkcje ale nie wiem jak jest zapisac do bazy mysql ? :/
Cienki1980
Wystarczy mieć dostęp do jakiejś bazy danych, gdzie stworzysz sobie tabele do której będziesz wpisywał dane.

Dane do tabeli wpisuje się za pomocą INSERT korzystając z funkcji mysql_query();

Po dodatkowe informacje należy zwrócić się do manuala lub pierwszego lepszego kursu MySQL/PHP
arek88
ok takie pytanie nie wiem jeszcze na czym polega ID czyli np jak uploduje plik to przekieruje mie do strony uplodu czyli

http://strona.pl/upload.php?id=12

i wtedy pokaze mi dane pliku uplodowanego czyli ip wage chodzi mi dokladnie jak dodac to id ten rekord :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.