mariusz g
20.03.2007, 15:19:02
Witam

!
Mam problem z kodowaniem polskich znaków.
Robię stronkę w php i do tego mysql. Będzie to strona z ogłoszeniami.
Jak poustawiać kodowania w plikach php i w bazie żeby wszystko śmigało oki.
Jakie kodowanie wybrać ?
Szukałem na forum ale są tam informacje jak naprawiać problemy z kodowaniem.
Chciałbym przed pisaniem kodu i przed tworzeniem bazy ustalić żeby później nie było problemów.
Proszę o pomoc

!
Pozdrawiam
mniamniek
21.03.2007, 17:30:32
Też mam taki problem.
W pajączku jest domyślnie iso-8859-2
sagittariuspl
21.03.2007, 18:18:04
iso-8859-2 to bardzo dobry wybór. nie możnba jednak zapominać by zapisać także plik w tym kodowaniu (same jego ustawienie w headerze nic nie da). baza mysql standardowo jest kodowana w utf-8, więc w momencie wysyłania (lub wyciągania) danych warto by było użyć funkcji iconv
Fipaj
21.03.2007, 18:25:08
iso-8859-2 to zły wybór, bo padnie, jeśli na stronę przyjdzie np. jakiś japończyk.
skoro dają, to bierzmy. jeśli większa funkcjonalność jest kwestią przestawienia paru opcji w konfigu, używajmy UTF-8. bo to jest najbardziej uniwersalne kodowanie, ot co.
po @()*$)(@ się _)@*$_@)$* z iconv(), jeśli można inaczej i prościej? nigdy nie zrozumiem...
sagittariuspl
21.03.2007, 18:57:23
masz rację @Fipaj. UTF-8 też jest dobrym rozwiązaniem (może nawet lepszym zależy od sytuacji). iso-8859-2 nie zapominajmy że jest ogólnie przyjętym kodowaniem dla Polski. ale trzeba pamiętać, że np. posiadając gotowy skrypt, trudno jest zmienić kodowanie w całym skrypcie, jeżeli tylko go modyfikujemy. nie zgadzam się zatem ze stwierdzeniem, że utf-8 jest idealny do wszystkiego i tylko jego powinno się używać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.