Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] funkcja mysql_query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KCG
Otóż chciałbym sobie zdefiniować funkcję, która wywoływała by mysql_query, chodzi o to, że wpisuję sobie np. query($sql1) zamiast mysql_query($sql1), ponieważ lubię dodać sobie raportowanie błędów. Niżej jakieś nieudane próby biggrin.gif
Jak wpiszę echo query($sql), to wyświetli mi poprawnie zapytanie, ale się nie wykona, a, jak wywołam tylko query($sql), a później echo $result, to pojawia się Resource id #5 dry.gif
  1. <?php
  2. function query($sql) {
  3. $result = mysql_query($sql) or die($sql.":<br />".mysql_errno()."<br />".mysql_error());
  4. return $result;
  5. }
  6. ?>

Pozdrawiam smile.gif
bełdzio
pojawia się dlatego, że mysql_query nie zwraca stringa tylko zasób smile.gif jaki wg Ciebie miałby być efekt echo?
KCG
No tak, tylko, jak zrobić, żeby działało? biggrin.gif
strife
Będzie to działać tylko, gdy będziemy pobierać jeden rekord. W przeciwnym wypadku nie otrzymamy wszystkich wyników. Chyba, że rozbudujemy tą funkcję winksmiley.jpg

Przykład:
  1. <?php
  2. function query( $sql )
  3. {
  4. $result = mysql_query( $sql );
  5. return mysql_fetch_array( $result ); // zwraca tablicę
  6. }
  7. $test = query("SELECT * FROM tabela WHERE id = 1");
  8. echo '<pre>';
  9. var_export( $test );
  10. echo '</pre>';
  11. ?>

Pozdrawiam!
Ociu
hm... może tak:
  1. <?php
  2. return ($result) ? TRUE : FALSE;
  3. ?>

Można tak zrobić, mysql_query nie wzraca stringa. Chyba, ze sam go "wzrócisz".
KCG
Ociu nie rozumiem...
strife nie działa, zapisałem, jak Ty podałeś, później while($result) i nie pojawiło się nic sad.gif . Jak dodałem sobie echo, to wyświetliło się 'Array'

Chyba zostanę przy standardowym sposobie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.