Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komentarze zapisywane do jednej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lukass
Witam

Mam zagwozdkę, jak wykonać schemat tabel MySQL, w którym mam 3 tabele: Komentarze, Artykuły, Pliki.
Do stron artykułów i plików będzie można dodawać komentarze, które chciałbym trzymać w jednej tabeli, jak to rozwiązać (chodzi o rozróżnianie, gdzie powinien się wyświetlić dany comment).

Zastanawiałem się nad takim schematem, tabeli komentarze:

id_comment | id_art (FK -> z tabeli artykuly) | id_file (FK -> z tabeli pliki)

i teraz pytanie czy nie bedzie bledu, jesli ustawie na te dwa ostatnie pola foreign key (da sie tak? smile.gif), z odpowiednich tabel i przy insercie bede dodawal ID do odpowiedniego pola a drugie ustawie jako null? Zaleta jest taka że można pozniej dodac jeszcze kolejne pola, w momencie dodania nowych tabel, które wykorzystywałyby te komentarze na nowych stronach.

Czy byloby to poprawne, czy moze jest jakis lepszy sposob na moj problem?
sf
jeśli dasz id_art bez not null to możesz dać tam null, osobiście jednak bym zrobił do każdych komentarzy osobne tabele, jest większy porządek (nie ma pustych wierszy z nullami i wydajniejsze)
webdice
Jeśli już chcesz wszystko w jeden tabeli możesz zrobić np. kolumnę typ i przyjmować dla artykułów wartość 0, a dla plików 1, ale tak jak napisał sf lepiej było by zrobić osobne tabele dla artykułów i plików.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.