Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zmienna ID do bazy...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredzio90
witam mam forumularz komentowania który po wyplnieniu i wcisnieciu buttona dodaje do bazy tresc, tytul wpisanej wiadomosci.. w bazie mma też pole ids w ktore MUSI być umieszczona zmienna id przykórej dodawaliśmy komentarz..
w wiec przy edytowaniu mam taki link:

1. module.php?op=fun_mod&cmd=view&id=numer_id_wpisu

a wiec próbowałem zrobić tak wysyłanie zmiennaj id:

1. <?php
  2. <tr>
  3. <td align="right" class="uni_01">&nbsp;</td> 
  4. <td class="uni_01">
  5. <input style="font-weight: bold;" type="submit" name="ok" value="dodaj">
  6. <input type="reset" name="Reset" value="wyczyść">
  7. <input type="hidden" name="ids" value="$_GET["id"]">
  8. </td> 
  9. </tr>
  10. ?>

w funkcji dodawajacej do bazy zmienna $ids do globali i wysylanie.. mam kilka innych pol oprucz ids i wsyztsko ladnie dodaje, lecz niewiem jak można dodac zmienna id do bazy za pomocą forumlarza...
Rob6666
Witam
A nie bedzie lepiej jesli do bazy bedziesz wrzucal tylko tytuł i opis a pole ids bedzie sie samo wstawialo (typ pola auto_incement w bazie) hmmm questionmark.gif?
fredzio90
nie bo te pole ids odpowiada za wyswietlanie wszystkich komentarzy w danym wpisie .... coś ala dowload z kategoriami.. ;D

pryzkladowo mam strone:

module.php?op=fun_mod&cmd=view&id=2

na tej samej stronie mam formularz z dodawaniem komenttarzy.. i dodaje te komentarze do oddzielnej tabeli.. i te pole ids zeby sie zapelnialo numerem id wpisu ktory komentuje
misiek172
nierozumiem w czym problem? tak jak dodajesz dane z formularza za pomocą tablicy $_POST , tak dodajesz $_POST['ids']
Neeke
mhh.... sam nierozumiem jaki masz dokladnie problem.... ale widze ze to jest gotowy cms "jportal" a do niego caly suporcik po polsku mozna znalesc ... tu http://zsyp.pl/module.php?op=forum&PHP...46a5c8076d85734
fredzio90
Cytat(misiek172 @ 26.03.2007, 09:08:38 ) *
nierozumiem w czym problem? tak jak dodajesz dane z formularza za pomocą tablicy $_POST , tak dodajesz $_POST['ids']

ale nie chodzi mi tutaj o wysylanie.. chodiz mi o to że tak linijka w formularzu:

<input type="hidden" name="ids" value="$_GET["id"]">

ani tak

<input type="hidden" name="ids" value="$_GET[id]">

nie pobiera mi z paska adresu zmiennej ID
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.