gmalan
28.03.2007, 05:58:38
Cześć
Mam dwie tabele:
tblWnioskodawca i tblPełnomocnik połączone relacją jeden-do-jeden
(klucz z tabeli wnioskodawcy połączony z polem liczbowym w tabeli
pełnomocników)
Zrobiłem formularz, na którym wpisuję dane osobowe obu osób.
Następnie zrobiłem formularz, do wyszukiwania danych obu tych osób (na
podstawie nazwiska wnioskodawcy), i w jego nagłówku wstawiłem pole
KOMBI z nazwiskiem i imieniem wnioskodawcy oraz z następującym kodem w
[po aktualizacji]:
Dim rs As DAO.Recordset
Set rs = Me.RecordsetClone
With rs
.FindFirst "IdWnioskodawcy = " & Me!Kombi
Me.Bookmark = .Bookmark
.Close
End With
Set rs = Nothing
Nie wiem czemu, ale kombi reaguje tylko na te rekordy, które mają
pełnomocnika :/ Jeżeli klikam w kombi na rekord w którym nie ma
pełnomocnika to dane na formularzu nie aktualizują się.
Co powinienem zrobić?
spook
28.03.2007, 09:53:20
wynik wyszukiwania w google
"* Relacja jeden-do-jednego
Charakteryzuje się tym ,że dla każdej instancji jednej z dwóch encji istnieje dokładnie jedna instancja drugiej encji pozostająca z nią w równoważnym związku np. czek i opłata ( opłata jest realizowana za pomocą jednego czeku i za pomocą jedego czeku można zrealizować tylko jedną opłatę).Ten typ relacji spotyka się rzadko, ponieważ większość informacji powiązanych w ten sposób byłoby zawartych w jednej tabeli. Relacji jeden-do-jednego można używać do podziału tabeli z wieloma polami, do odizolowania części tabeli ze względów bezpieczeństwa, albo do przechowania informacji odnoszącej się tylko do podzbioru tabeli głównej. Na przykład, można by utworzyć tabelę do wyszukiwania pracowników uczestniczących w rozgrywkach piłkarskich. "
gmalan
28.03.2007, 12:01:43
hm... no dobra...
To w takim razie jak powinienem połączyć tblWnioskodawca i tblPełnomocnik?
Nie chcę mieć tego w jednej tabeli bo przypadki występowania pełnomocników są raczej rzadkie. Nie ma więc sensu przetrzymywać tych info w jednej tabeli....
spook
28.03.2007, 13:57:34
Dokładnie jedno oznacza, że ani mniej ani więcej. Podejżewam, że przy ustawianiu relacji nie ustawiłeś "więzów integralności", gdyż gdybyś to zrobił sam access zabroniłby Ci wpisywania pustych rekordów po którejkolwiek ze stron połączenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.