Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z sesjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BORG
Mam kod ktory orwiera okienko z kazdym zadaniem strony, czyli jak gdzies klikne to od nowa otwiera mi sie to okno. Chcialem zrobic tak, zeby po kliknienciu gdzies okno otwieralo sie w ostatnim momencie w jakim byl uzytkownik a nie od nowa wiec postanowilem wykorzystac sesje. Oto kod okienka ktore sie otwiera:
  1. <?
  2. if(isset($_GET['a'])){
  3. $_SESSION['tutorial'] = $_GET['a'];
  4. }
  5. ?>
  6.  
  7. <body background="images/table.jpg"> 
  8. <font color="#FFFFFF">
  9.  
  10. <? 
  11.  
  12. if(!isset($_SESSION['tutorial'])){
  13. $_SESSION['tutorial'] = 1;
  14. }
  15. $a = $_SESSION['tutorial'];
  16. echo 'TUTORIAL #'.$a.'/10<br><hr>';
  17. switch ($a){
  18. case 1:
  19. echo 'Witaj nowy graczu!<br>Ten poradnik został przygotowany specjalnie dla Ciebie, abyś mógł zapoznać si
    ę z grą i poruszaniem po wirtualnej galaktyce. Aby przejść do gry naciśnij przyci
    sk <u><b>STEROWANIE</b></u> w menu po lewej stronie. Jeżeli uważasz, że sam dasz sobie rade możesz wyłąc
    zyć poradnik w zakładce <u><b>PROFIL</b></u> dostępnej na dole menu po lewej stronie. Kliknij <u><b>dalej</b></u> aby kontynuować<br><br><a href="tutorial.php?a=2"><div style="color:#00FF00;">Dalej >></div></a>'
    ;
  20. break;
  21. case 2:
  22. echo 'Tost<br><br><a href="tutorial.php?a=1"><div style="color:#00FF00;"><< Powrót</div></a><a href="tutorial.php?a=3"><div style="color:#00FF00;">Dalej >></div></a>';
  23. break;
  24. ?>

Jak sobie kilkam na dalej i powrot to wszystko dziala, ale jak na stronie gdzies klikne to okno otwiera sie od nowa i sesja sie zeruje, tzn znowo $a = 1 nawet jak odswiezylem gdy mialem otwarte $a = 2.
Co zrobic zeby sesja sie nie zmieniala?
macek
Cytat(BORG @ 29.03.2007, 09:03:58 ) *
Chcialem zrobic tak, zeby po kliknienciu gdzies okno otwieralo sie w ostatnim momencie w jakim byl uzytkownik a nie od nowa wiec postanowilem wykorzystac sesje

Kompletnie nic z tego nie rozumiem winksmiley.jpg i chyba nie tylko ja
BORG
To jest tak:
Mam gre internetowa. W pliku header.php ktory jest dolaczany do wszystkich innych plikow dalem skrypt, zeby otwieral okno w ktorym bedzie wyswietlany plik tutorial.php (w tym oknie). I po kliknieciu w tym oknie na dalej lub powrot sesja zwieksza sie o jeden, zeby wyswietlalo nastepny punkt tutoriala (patrz kod w moim pierwszym tekscie). I dziala po kliknieciu zwieksza sie sesja o jeden, ale jak poza tym oknem, w pliku header.php klikne na jakis odnosnik to strona sie laduje od nowa i okienko sie laduje od nowa i odrazu sesja jest od nowa tak ze ciagle jestem w pierwszym kroku tutoriala, nawet jak odswiezylem na drugim. A chcialbym zeby sesja sie nie zmieniala. Jezeli jeszcze cos jest nie jasne to wytlumacze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.