Witam!
Jestem w trakcie pisania pracy mgr, w ramach której muszę stworzyć bazę danych w Accessie. Przyznaję, że można w tym zrobić wiele, ale mam dwa problemy, z którymi nie mogę sobie poradzić.
1. Stworzyłem formularze służące do wpisywania danych do tabeli. Zależy mi na tym, żeby podczas wpisywania danych do danego rekordu nie było możliwości jego zmiany na inny przez ruch klawiszem "scroll" w myszy.
Formularz ma służyć do intuicyjnego wpisywania danych uzyskiwanych na bieżąco w wywiadzie telefonicznym, a taki przypadkowy ruch scrollem może dużo namieszać.
Czy da się coś z tym zrobić?
2. Stworzyłem klika formularzy za pomocą kreatora, nadając im jakieś nazwy. Po ostatecznym zaprojektowaniu formularzy zmieniłem ich nazwy. Widnieją jako pliki z nowymi nazwami, ale po otwarciu w pasku tytułu widnieje stara nazwa: np. po otwarciu formularza X wyświetla się, że otwarty jest formularz Y, co wprowadza w błąd, bo taki formularz w ogóle nie istnieje.
Dodam tylko, że tak się dzieje tylko wtedy, gdy tworzę formularze za pomocą kreatora. Jeśli używam Widoku projektu, nazwa zmienia się i w tytule pliku i w pasku tytułu. Z tym że już połowę formularzy zrobiłem i jak na razie jestem zmuszony do ponownego ich wykonania :/
Mam wersję:
Microsoft Access 2002 (10.2627.2625)
Bardzo proszę o pomoc :]